Entrada de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid

L'Advocacia de l'Estat torna la pilota al Tribunal de Comptes pel avals de l'ICF

L'advocada general de l'Estat diu que no li pertoca pronunciar-se sobre l'aval de l'ICF per les fiances del procés perquè és part implicada

Finalment, el Tribunal de Comptes haurà de decidir si accepta o no l'aval amb diners públics, a través de l'Institut Català de Finances (ICF), dels 5,4 milions d'euros en fiances que reclama a 34 excàrrecs dels governs de Mas i Puigdemont per haver parlat del procés a l'estranger. L'advocada general de l'Estat ha confirmat que no és procedent emetre cap informe sobre aquests avals, com li havia demanat el tribunal. El motiu: recorda que és part implicada en aquesta causa i que el seu pronunciament podria comportar un conflicte d'interessos.

A finals de juny, el Tribunal de Comptes va citar una trentena d'excàrrecs dels governs de Mas i Puigdemont per dictar l'acta de liquidació provisional. En aquesta, els reclama 5,4 milions d'euros en fiances. Són els diners públics que, segons el tribunal, haurien destinat a parlar del procés a l'estranger entre el 2011 i el 2017, sobretot a través del Diplocat i de les delegacions del govern a l'exterior. Una despesa que el Tribunal de Comptes considera il·legal perquè es va destinar a una causa, el procés, que diuen que estava fora de les competències de la Generalitat.

Fins que no hi hagi judici i sentència, els excàrrecs dels governs de Mas i Puigdemont no han de pagar aquests diners. Però sí que han de garantir davant del Tribunal de Comptes que els tenen.

Per evitar que hi hagin de respondre amb l'embargament dels seus bens personals, el govern va proposar un decret llei perquè se'ls avalés amb diners públics: a través d'una entitat bancària o, en cas de no trobar-ne cap, de l'Institut Català de Finances. El 29 de juliol, el mecanisme rep l'aval del Consell de Garanties Estatutàries. I, just després, el Parlament l'aprova amb el vot a favor dels grups independentistes i l'abstenció del PSC i dels comuns. 

De moment, la immensa majoria dels acusats han respost davant del Tribunal de Comptes amb l'aval de l'Institut Català de Finances. Però el tribunal s'ha de pronunciar sobre si accepta o no aquests avals amb diners públics. Té seriosos dubtes sobre si l'entitat suposadament perjudicada, la Generalitat, pot avalar els presumptes responsables dels danys.

Davant d'aquests dubtes, a finals de juliol va demanar un informe sobre la qüestió a l'Advocacia de l'Estat. I aquest dimarts s'ha sabut que aquest informe no es farà. Segons l'advocada general de l'Estat, no és procedent. Recorda que és part implicada en la causa i que, per tant, el seu pronunciament podria suposar un conflicte d'interessos.

Amb aquesta resposta, l'Advocacia de l'Estat ha tornat la pilota al Tribunal de Comptes. I, ara, serà aquest tribunal qui haurà de decidir si accepta o no els avals amb diners públics, a través de l'Institut Català de Finances.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut