Bekaert diu que la fiscalia belga va avisar l'espanyola que no extradirien Puigdemont
- TEMA:
- Eleccions 21D
Paul Bekaert, l'advocat belga de Puigdemont, revela que la fiscalia belga va comunicar a l'espanyola que la petició d'extradició del president cessat seria rebutjada. Va ser llavors, diu l'advocat, quan la fiscalia espanyola va decidir que es retirés l'euroordre. Bekaert ho explica en una entrevista al setmanari "La Directa". És molt poc habitual que es retiri una euroordre, assenyala el lletrat, que detalla per què la justícia espanyola va prendre aquesta decisió:
"Va haver-hi contactes entre les fiscalies belga i espanyola, i la fiscalia belga els va convèncer que Puigdemont i els altres consellers serien considerats impunes com a consellers en funcions i, per tant, la seva extradició seria rebutjada pels tribunals belgues. Un cop entès que perdrien el cas, la fiscalia espanyola va decidir retirar l'ordre de detenció europea."
Bekaert afirma que la fiscalia belga estava clarament disposada a fer costat a l'extradició.
"Sobretot per mantenir l'amistat amb els seus companys a Madrid. La fiscalia belga es va esforçar per persuadir el tribunal belga d'extradir Puigdemont i els altres consellers, tot i que haguessin pogut argumentar des d'un inici que serien immunes com a consellers. Això és el que jo esperava, però no va anar així. Els fiscals tenen vincles estrets a escala internacional i depenen del suport mutu."
A l'entrevista, l'advocat belga de Puigdemont es refereix a la repressió policial de l'1 d'octubre. Diu que a l'hora de defensar la unitat d'Espanya, l'esperit del franquisme continua viu.
"Estic segur que aquesta mentalitat anticatalana, que existia durant el franquisme i que es va quedar sota la superfície durant molts anys, ha anat ressuscitant recentment. Quan es tracta de bascos i catalans, l'Estat espanyol perd tota la racionalitat. Quan es tracta de la unitat d'Espanya, Franco segueix viu. Per descomptat, Espanya ha canviat durant els últims quaranta anys, però no existeix el sentit de justícia tal com el coneixem a Bèlgica. Aquí som una democràcia des de 1830, però a Espanya tot això és molt recent. Hi ha poca afinitat amb la democràcia. Però això no vol dir que Espanya no sigui un estat de dret."
- ARXIVAT A:
- Procés català Article 155 Eleccions 21D