Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont i Toni Comín
Carles Puigdemont i Toni Comín han estat eurodiputats després de ser escollits a les eleccions de maig del 2019 (ACN/Natàlia Segura)

L'advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont: havia de ser eurodiputat des del primer moment

Considera que el president de l'Eurocambra "va posar en qüestió els resultats electorals oficials" en no donar l'escó a Puigdemont i Comín des del mateix moment de l'elecció, el juny del 2019

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

Es tanca el cercle. El mandat de Carles Puigdemont com a eurodiputat va començar amb un dubte: cal acatar la Constitució espanyola per obtenir oficialment l'escó? I ara, quan la legislatura entra en la recta final, aquest interrogant es resol del tot.

Ja ho va dir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el desembre del 2019 pel cas d'Oriol Junqueras. I avui ho ha repetit l'advocat d'aquest tribunal. El polonès Maciej Szpunar sosté que el Parlament Europeu hauria d'haver reconegut la condició d'eurodiputats a Puigdemont i a Comín des del primer moment, des de la proclamació dels resultats oficials el 13 de juny del 2019.

A partir d'aquest argument, Szpunar creu que cal anul·lar la decisió que l'aleshores president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va prendre quan no els va reconèixer com a eurodiputats el 27 de juny del 2019. Tajani ho va argumentar dient que aquests dos candidats electes no sortien a la llista oficial que els havia enviat la Junta Electoral Central espanyola, la JEC, uns dies abans. La JEC havia declarat els seus escons vacants perquè no havien acatat la Constitució, de forma presencial.

Amb aquest pronunciament, l'advocat general del TJUE dona la raó a Puigdemont. No és una opinió vinculant, però sí que s'acostuma a tenir molt en compte en la sentència final, que es podria conèixer d'aquí unes setmanes. Maciej Szpunar sostè el seu posicionament amb diferents arguments.

L'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, creu que Tajani "va posar en qüestió els resultats electorals oficials" (Maciej Szpunar)

La decisió de Tajani va tenir conseqüències per a Puigdemont i Comín

L'aleshores president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no els va reconèixer la condició d'eurodiputats en una carta, per escrit, el 27 de juny del 2019. Després d'això, Puigdemont i Comín no van poder participar en la sessió de constitució de la nova Eurocambra del 2 de juliol.

De fet, no reben l'acreditació com a eurodiputats fins al 20 de desembre del 2019, l'endemà de la sentència del TJUE sobre el cas Junqueras. Una sentència en què es deixa clar que la condició d'eurodiputat s'adquireix des de la proclamació oficial dels resultats, és a dir, des del 13 de juny, i sense cap necessitat d'acatar la Constitució espanyola.

Per tant, segons l'advocat general del TJUE, la decisió de Tajani no va permetre que Puigdemont i Comín exercissin les seves funcions com a eurodiputats fins al cap de mig any. I, com a conseqüència, Szpunar sosté que hi ha hagut una "violació del dret de la Unió".


Tajani va posar en qüestió els resultats oficials

L'advocat general del TJUE deixa molt clar, en diverses ocasions, que la condició d'eurodiputat s'adquireix en el moment que es proclamen els resultats oficials, sense cap altra condició.

En aquest sentit, Szpunar arriba a assegurar que Tajani "va posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats".

Per què? Doncs perquè es va basar en la llista enviada per la JEC, en què Puigdemont i Comín no hi sortien perquè no havien acatat la Constitució espanyola, i no pas en la primera llista amb els candidats proclamats oficialment, en què Puigdemont i Comín sí que hi figuraven. Segons Szpunar, el Parlament Europeu havia de respectar, "estava vinculat" a aquesta llista i no pas a l'altra.

Amb tots aquests arguments, l'advocat general del TJUE creu que s'ha d'anul·lar la sentència en primera instància que no donava la raó a Puigdemont i també la mateixa decisió de Tajani de no reconèixer la seva condició d'eurodiputat des del primer moment.


Puigdemont demana responsabilitats

En una piulada a la xarxa X, Carles Puigdemont ha assegurat que, si l'opinió de l'advocat general s'acaba reflectint en la sentència final del TJUE, "algú haurà de donar explicacions per haver violat drets fonamentals dels electors europeus fent un ús partidista de les institucions de la Unió".


I quines conseqüències té el suport de l'advocat general del TJUE?

La seva opinió és això: una opinió. Per tant, no és vinculant. Però el seu pronunciament acostuma a tenir-se molt en compte en la sentència final, que es podria conèixer d'aquí unes setmanes.

Si es confirma, Puigdemont tancaria el seu mandat com a eurodiputat amb una victòria a la justícia europea. Una victòria moral que li donaria la raó en la primera qüestió que va plantejar tot just a l'inici del seu mandat.

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínParlament EuropeuTJUE
Anar al contingut