L'Aemet a València admet "errors de les administracions i nostres, i no pot tornar a passar"

Enmig de l'allau de crítiques per haver enviat tard els avisos als mòbils, un responsable de l'Agència Estatal de Meteorologia al País Valencià fa autocrítica i avança que caldrà revisar tots els protocols
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

El cap de climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) al País Valencià no ha pogut parlar més clar. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", José Ángel Núñez ha dit que "és evident que alguna o moltes coses han fallat":

"Hi ha hagut errors, de les administracions i errors nostres. El nostre missatge no ha arribat a la ciutadania, i això no pot tornar a passar. Hem d'examinar tots els protocols, tot el que ha fallat."


Aquest responsable de l'Aemet a València afegeix que se sent "trist i molt angoixat" i creu que és inassumible que hi hagi hagut desenes de morts en llocs on ni tan sols va ploure, com a Paiporta. "És inacceptable la xifra d'un centenar de morts per un fenomen meteorològic --el 2024-- que estava ben previst i avisat, i del qual tothom n'estava informat", ha afegit.

En aquest sentit, el cap de climatologia de l'Aemet també és categòric: l'Agència Estatal de Meteorologia de València alertava de l'arribada de la dana des de divendres passat.

A hores d'ara, el pas de la dana continua i preocupa especialment la situació a Castelló, on es demana a la població que no surti de casa. Mentrestant, el balanç de víctimes mortals a la zona de València s'acosta al centenar i encara no hi ha una xifra de desapareguts. La prioritat, ara, és la recerca de persones, la identificació de morts i fer arribar ajuda als supervivents.

No s'esperaven aquesta "tragèdia"

Al seu pas pels micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio", José Ángel Núñez també ha admès que, malgrat haver llançat els avisos màxims vermells, no s'esperava una tragèdia d'aquestes característiques, a la qual defineix com "l'emergència més important des de les inundacions del 1962 al Vallès".


Tempesta política

Sobre per què Protecció Civil no va enviar l'alerta als mòbils de la ciutadania fins a les 20.11, quan ja hi havia gent desapareguda, aquest responsable de l'Aemet admet que no ho sap, però també subratlla que "encara no és el moment de buscar responsabilitats". Diu que la prioritat encara ha de ser ajudar la gent que continua atrapada o desapareguda.

José Ángel Núñez creu que tampoc és el moment de picabaralles polítiques:

"Jo soc a totes les reunions de coordinació amb la consellera, que és del PP, i la delegada del govern espanyol, que és el del PSOE, i allà la col·laboració és tremenda... ningú sap de quin partit és cadascú. El soroll està venint de fora."


I el soroll és fort. En el terreny polític, es continua estrenyent el cercle sobre la Generalitat Valenciana per la seva gestió durant les hores prèvies al temporal. No paren de créixer les veus que denuncien que el president Carlos Mazón va menystenir tots aquests avisos meteorològics.

El Ministeri de l'Interior assenyala el popular Carlos Mazón i recorda que era competència exclusiva seva llançar l'alerta a la ciutadania i activar els protocols a partir dels avisos de l'Aemet.

Però dimarts, a mig matí, Mazón deia que el temporal aniria a la baixa --unes declaracions seves que s'han esborrat del seu compte oficial-- i el missatge d'avís es va enviar passades les vuit del vespre, quan ja hi havia persones desaparegudes.

 

ARXIVAT A:
País Valencià Inundacions
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut