L'agenda cultural de la setmana: les 7 cites que ens proposa el dramaturg Sergi Belbel
Les propostes culturals de l'autor teatral, director d'escena i ara també, novel·lista
Sergi Belbel necessita poca presentació en el mapa cultural català, especialment en l'àmbit de les arts escèniques. Autor i director d'escena --també va dirigir de 2006 a 2013 el Teatre Nacional de Catalunya--, el seu currículum acumula nombrosos èxits.
A Belbel li agraden les fidelitats artístiques i en té una de molt fructífera amb el dramaturg Jordi Galceran. Junts van fer gran el fenomen d'"El mètode Grönholm" i junts han estrenat aquesta temporada la comèdia "Turisme rural", actualment a la cartellera.
Aquesta temporada també ha estrenat, amb la complicitat de l'actor Enric Cambray, el seu text "Hamlet.02", segona part d'una dissecció molt particular que Belbel està fent del "Hamlet" de Shakespeare. L'espectacle reprendrà la seva gira la primavera de l'any que ve.
En aquesta tardor creativament fèrtil, Belbel ha tornat a les llibreries en el seu paper de novel·lista. Després de guanyar el 2021 el Premi Sant Jordi amb "Morir-ne disset", acaba de publicar la novel·la històrica "Acte de fe".
Aquestes són les set cites culturals de Sergi Belbel:
Divendres, 1: Tots Sants a El Molino, Barcelona
És un bon dia per anar al teatre o al cinema, a veure una obra o pel·lícula de terror, per la festivitat de Tots Sants. Al Borràs hi ha la comèdia "Turisme rural", del meu company Jordi Galceran, que he tingut el plaer de dirigir. Hi fan dues funcions, a les 17.00 i a les 20.00. Si no l'hagués muntada, hi aniria, és una comèdia ideal per anar-hi amb la família. I en dia de Tots Sants!
Però si calgués recomanar alguna cosa no pròpia, recomanaria anar a El Molino, a celebrar l'obertura d'un nou espai escènic per a Barcelona. Sempre cal celebrar l'obertura d'un teatre a la ciutat. En aquest cas, inauguren amb un concert de jazz: Kahil ElZabar Ethnic Heritage Ensemble. Segur que serà extraordinari. Però, per mi, l'esdeveniment és la reobertura d'un local mític del panorama teatral barceloní. Cal estar d'enhorabona!
Dissabte, 2: "The substance", sales de cine
Continuaria amb el "cap de setmana de terror" i proposaria veure la pel·lícula "The substance", una de les sorpreses de l'any, amb una extraordinària Demi Moore. Us diria d'anar al cinema Phenomena, per gaudir d'un so espectacular (jo li donaria un Oscar!). És una pel·lícula que es gaudeix molt mentre la mires, però que també t'endús a casa i et fa rumiar. Em va fer pensar en dues de les meves pel·lícules favorites de tots els temps: "Tot sobre Eva", de Joseph L. Mankiewicz, i "Nit d'estrena", de John Cassavetes.
Diumenge, 3: MNAC, Barcelona
És un dia ideal per fer una passejada per un museu. El MNAC no falla mai. I aquest diumenge 3 de novembre fan, a les 11 del matí, visita guiada a obres mestres de la col·lecció. És una activitat gratuïta, però cal fer-hi inscripció perquè les places són limitades. És un museu al qual cal anar de tant en tant, per descobrir i redescobrir autèntiques joies del nostre patrimoni. Especialment, del romànic i el modernisme, dues èpoques en què l'art català va excel·lir.
Dilluns, 4: "Drive my car", cinema a casa
Dilluns és bon dia per mirar alguna bona pel·lícula a la televisió. Si pot ser, revisitar algun clàssic. A Filmin, hi ha un bon grapat d'obres mestres, "clàssiques clàssiques" i "clàssiques contemporànies". (Seria bo complementar "The substance" amb els dos títols de Mankiewicz i Cassavetes que he esmentat abans.) Però ara que les adaptacions de Txékhov a l'actualitat estan tan de moda, tornaria a mirar "Drive my car", una esplèndida translació del món txekhovià (amb autoreferencialitat inclosa) al Japó actual (com a preàmbul del que us proposo fer el dia 6...)
Dimarts, 5: Visita a llibreries
Cal visitar sempre una bona llibreria i sortir amb un llibre a les mans, pel capbaix. Les meves favorites són totes dues al mateix carrer, Pau Claris: la Documenta i l'Ona. Compreu, si podeu, literatura del país. L'última novel·la d'Eva Baltasar, "Ocàs i fascinació", em sembla una autèntica obra mestra, que es llegeix en poc temps (és molt curta) però que et deixa un pòsit inesborrable.
Dimecres, 6: "La gavina", Teatre Lliure
Parlant de Txékhov, a la cartellera n'hi tenim un, i dirigit per un dels grans directors del país, Julio Manrique. Cal anar al Lliure a veure la seva versió (juntament amb Marc Artigau i Cristina Genebat) de "La gavina", amb grandíssimes actrius i actors com Clara de Ramon, David Selvas, David Verdaguer, etcètera.
Dijous, 7: "Del fandom al troleig", sala Beckett
És obligat anar a veure l'obra "Del fandom al troleig", de Berta Prieto, una de les nostres autores dramàtiques més joves (i gamberres!) i amb una carrera ascendent i, de moment, exitosa. El teatre jove del nostre país viu moments realment bons, amb autores com ella (i com la Companyia Duo Fàcil i l'autor Miquel Mas Fiol, entre molts altres), que saben riure's de la societat actual, al mateix temps que n'assenyalen els defectes amb una visió àcida i molt crítica i autoretratant-se sense pietat. Ah, i hi surt la grandíssima Judith Martín. Quines ganes de veure-la fent teatre a tot un temple del teatre contemporani com la Beckett!