L'aigua de les badies del delta de l'Ebre s'escalfa i posa en risc el cultiu de musclo

La temperatura crítica de 28 graus, a partir de la qual comencen a morir els musclos, cada cop s'assoleix més aviat i dura més

Actualitzat

Un tècnic de l'IRTA submergeix cada setmana una sonda en diferents punts de les badies del delta de l'Ebre per mesurar dades de qualitat de l'aigua, com el nivell de pH, la salinitat, la concentració d'oxigen i la temperatura. Aquest darrer paràmetre és el que més s'ha alterat des del 1990, quan va començar el Programa de Seguiment de la Qualitat de les Aigües a les Zones de Producció de Marisc del litoral català. 

Hi ha hagut un clar escalfament de les badies, on es concentra gairebé tot el cultiu de mol·luscs de Catalunya. La temperatura mitjana anual de la badia dels Alfacs s'ha incrementat un grau en els últims 35 anys i això explica les mortaldats, cada cop més freqüents, de musclos a l'estiu. 
 

28 graus, temperatura crítica pels musclos

"Això representa un risc més elevat per a aquest cultiu", explica Margarita Fernández Tejedor, tècnica del Programa d'Aigües Marines i Continentals de l'IRTA. 
 

"Observem que cada vegada les temperatures superiors als 28 graus, que és quan comencen a morir els musclos, s'assoleixen més aviat i durant més temps."

Si bé a principis dels anys 90 només s'assolia aquesta temperatura unes dues setmanes a l'any, ara és habitual superar-la durant cinc setmanes o més. 

I, tot i que fa 35 anys aquesta temperatura crítica no solia arribar fins a finals de juliol, ara ja s'assoleix al voltant d'un mes abans. Això ho saben bé els aqüicultors, que han viscut reiterats episodis de mortaldat de musclos els últims anys. 

El musclo comença a morir quan l'aigua arriba a 28 graus, cosa que fa perdre les cries i obliga a avançar la collita (3Cat)

Avançar la collita per salvar el musclo 

"Aquesta diferència que pot semblar petita pot ser determinant per a la supervivència d'algunes espècies com el musclo", explica Fernández. 

"Per adaptar-s'hi han avançat la collita gairebé dos mesos", explica Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre.

"Antigament acabàvem de collir a finals de setembre i ara procurem tenir-ho tot collit al juliol, abans no faci massa calor."

Afegeix que "el que no podem salvar són les cries, que moren la majoria d'anys, i per això hem de buscar alternatives, com comprar-les després de l'estiu a altres països com Grècia o Itàlia". 

Els musclaires també han començat a fer proves pilot per portar cries de musclo procedents del golf de Roses i de la costa de l'Ametlla de Mar, ja que a mar obert l'espècie sobreviu perquè la temperatura no és tan alta com a les badies: hi ha al voltant d'un grau i mig de diferència a l'estiu. 

La crisi climàtica també provoca altres alteracions de l'aigua de les badies, a banda de la temperatura. Per exemple, l'estiu del 2023 els nivells de salinitat es van disparar a conseqüència de la sequera a la conca de l'Ebre, que va fer arribar menys aigua dolça a la desembocadura. 

Programa de l'IRTA de seguiment de la qualitat de les aigües i nou sistema de predicció
Aquesta eina ofereix diversos paràmetres molt útils per a aqüicultors a tres dies vista (3Cat)

Nou sistema de predicció 

El programa de seguiment de les badies que coordina l'IRTA és molt útil per als aqüicultors. A banda dels paràmetres de qualitat de l'aigua, també es prenen mostres setmanals de fitoplàncton i de mol·luscs per detectar la possible presència de toxines i ordenar l'aturada de la collita de musclos i ostres en cas d'un episodi de contaminació. 

Ara, a més, s'ha sumat un nou servei gràcies al finançament del programa europeu Copernicus que pot ser important per als musclaires. Es tracta d'un sistema de predicció, a tres dies vista, de diferents paràmetres com la temperatura, la salinitat o la variació del nivell de l'aigua del litoral deltaic. 

A més, el servei ofereix aquestes dades detallades per cada musclera que hi ha a les badies. Això pot ajudar els aqüicultors a prendre mesures com avançar la collita si es preveu un increment de la temperatura. 

Segons Bonet, "per nosaltres és important tenir totes les dades possibles per poder actuar abans i tenir clar què hem de fer. Si sabem que ha de pujar la temperatura podem accelerar la collita i fer campanyes de promoció per col·locar el producte".

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaBiodiversitatTerres de l'Ebre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut