L'aigua, "víctima i motor" de la crisi climàtica: "Cap persona o lloc estan fora de perill"
El primer informe de la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua fa 7 recomanacions a gestors de tot el món perquè l'accés sigui just i equitatiu
Les activitats humanes estan canviant a tot el món els patrons de les pluges, que són la font de tota l'aigua dolça, i això està alterant el subministrament d'aigua a tota la humanitat.
Ho afirma l'informe "Invertir la tendència: una crida a l'acció col·lectiva" fet públic aquest divendres per reclamar canvis profunds en la gestió de l'aigua arreu del planeta.
L'ha elaborat la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua, la GCEW en anglès, creada fa gairebé un any, i que es dona a conèixer amb aquest informe, que relaciona l'aigua amb la crisi climàtica.
Així, afirmen que les inundacions, les sequeres i altres fenòmens extrems sense precedents de l'últim any no són episodis aïllats, sinó resultat d'una crisi sistèmica per la mala gestió de l'aigua.
"Fallarem en el canvi climàtic i en tots els Objectius de Desenvolupament Sosteniblesi no solucionem el problema de l'aigua, cap persona, cap economia, cap lloc ni cap ecosistema està fora de perill."
L'aigua, "víctima i motor del canvi climàtic"
En aquest sentit, Johan Rockström, director de l'Institut Postdam de Recerca sobre l'Impacte Climàtic i copresident de la GCEW, afirma que l'aigua és alhora "víctima i motor del canvi climàtic":
"Cada grau d'escalfament planetari afegeix al voltant d'un 7% d'humitat a l'atmosfera, sobrealimentant-lo i intensificant-lo, provocant cada vegada més fenòmens meteorològics extrems."
L'informe recorda dades esfereïdores, com que cada 80 segons mor al món un nen de menys de 5 anys per malalties causades per aigua contaminada.
També que més de 2.000 milions de persones, la quarta part de la humanitat, no té accés a aigua gestionada de manera segura.
7 recomanacions per al futur
L'informe analitza la situació de l'aigua com a recurs arreu del planeta, fent-ne un repàs general, i fa 7 recomanacions generals per millorar-ne la gestió:
1 - Reconèixer i gestionar l'aigua com un bé comú planetari.
2 - Actuar col·lectivament per estabilitzar el cicle de l'aigua a tot el planeta.
3 - Abandonar la infravaloració de l'aigua per utilitzar-la de maneres més eficaces i equitatives.
4 - Eliminar els 700.000 milions de dòlars en subsidis agraris al món que fomenten l'ús excessiu d'aigua.
5 - Crear Associacions per l'Aigua Justa que inverteixin en l'accés a l'aigua als països de renda baixa i mitjana.
6 - Fomentar l'estalvi d'aigua emmagatzemant-la, reutilitzant-la a les ciutats, rebaixant-ne l'ús a la indústria i adaptant l'agricultura, amb cultius de secà i amb regadiu de precisió.
7 - Redissenyar la governança de l'aigua perquè sigui menys fragmentada i més global.
Canviar les polítiques de gestió de l'aigua arreu
En general els autors de l'informe reclamen canviar els criteris amb què es gestiona l'aigua al món, abandonant el curt termini i aplicant una visió de llarga durada.
Ho fa Mariana Mazzucato, economista de la University College de Londres i copresidenta de la CGEW, que proposa "un nou pensament econòmic" que faci la gestió de l'aigua més sostenible.
També Ngozi Okonjo-Iweala, directora general de l'OMC i també copresidenta de la CGEW, reclama que sense justícia i equitat la gestió de l'aigua no podrà ser sostenible:
"Hem de desenvolupar una nova economia de l'aigua que ens ajudi a reduir el malbaratament, millori l'eficiència i ofereixi oportunitats per a una major equitat en l'accés."
En general l'informe demana als responsables polítics i empresarials del sector de l'aigua d'arreu del planeta que tinguin en compte la relació d'aquest recurs amb la crisi climàtica.
I no només amb l'escalfament planetari: també amb la pèrdua de biodiversitat. En aquest sentit, recorden que aquestes tres dimensions interactuen i es reforcen, i mal gestionades fan empitjorar molt la situació.
Volen influir en la conferència de l'ONU sobre l'aigua
La GCEW es va crear el maig per impuls de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic, l'OCDE, i el govern dels Països Baixos.
Ha fet públic el seu primer informe una setmana abans que comenci la Conferència de l'ONU sobre l'Aigua, que se celebrarà del 22 al 24 de març a Nova York.
- ARXIVAT A:
- SostenibilitatCrisi climàticaONU