Quim Torra en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat
Quim Torra en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat

L'ajornament de la visita de Torra als presos retarda la formació del nou govern

Torra valora les conseqüències de la restitució dels consellers empresonats o a l'exili

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha hagut de posposar, a petició del Ministeri de l'Interior, la visita que tenia previst fer aquest divendres als dirigents independentistes empresonats a Madrid, un dels seus primers actes en exercici del càrrec. Torra vol consultar als polítics presos si volen ser restituïts en els seus càrrecs, abans de tancar la composició del nou govern.

Aquest ajornament endarrereix la formació del nou govern.Torra continua sospesant la possibilitat de "restituir" exconsellers cessats amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i analitza les conseqüències que pot tenir.


Torra volia entrevistar-se abans a la presó amb Oriol Junqueras i els altres consellers de l'últim executiu (Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Josep Forn) per abordar la restitució del govern i conèixer de primera mà la seva voluntat de tornar, o no, a ocupar els càrrecs que han perdut per l'aplicació del 155.


Ajornat per Zoido

Segons fonts de la Generalitat, la visita no la podrà fer fins dilluns de la setmana que ve. Les mateixes fonts s'han limitat a dir que el Ministeri de l'Interior ha demanat ajornar la visita adduint "raons organitzatives i de logística".

Quim Torra havia enviat aquesta setmana una carta al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per informar-lo que, un cop hagués pres possessió del càrrec, volia visitar aquest divendres els presos als tres centres penitenciaris on estan reclosos.


Les restitucions es compliquen

Torra no tenia previst acabar de tancar el seu primer govern abans d'aquestes trobades. Ara també es valora la conveniència d'aquestes restitucions de cara la l'aixecament del 155 i a les possibles conseqüències per als exconsellers.
 

Jordi Turull i Josep Rull mediten amb els seus advocats si els és favorable acceptar després que el Suprem rebutgés l'últim intent de Turull, Rull, Bassa, Romeva i Forcadell de sortir en llibertat.

Pel que fa als exconsellers a l'exili, Lluís Puig, un dels noms que sonaven per assumir -almenys inicialment, de manera simbòlica, fins que fos impugnat el nomenament- la cartera de Cultura que tenia abans del 155, ha vist modificada la seva situació processal en ser rebutjada per Bèlgica l'euroordre que pesava sobre ell, de manera que hauria de venir a Barcelona per prendre possessió, cosa ara mateix impensable.

En aquesta mateixa situació es troba l'exconseller de Salut Antoni Comín, que va dir que volia parlar primer amb Torra abans de prendre una decisió respecte a la seva possible restitució, encara que al seu grup parlamentari -el d'ERC- veuen amb reticències aquesta hipòtesi.

 


Conseller d'Exteriors a Brussel·les

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, dubta que els partits independentistes puguin restituir el govern tal com deien a les eleccions, però sí que veu que un conseller des de Brussel·les podria fer bona feina diplomàtica. Ho ha dit, al "Més 324":

"Tots els partits independentistes duien la restitució del govern en els programes electorals; per tant, ells han de complir la seva promesa i si poden nomenar-los doncs que els nomenin. A veure... El conseller d'Exteriors, o consellera d'Exteriors podria ser un dels consellers que estan a l'exili. Això no seria tan simbòlic, potser podria fer bastanta feina."

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatQuim TorraJordi TurullJosep RullOriol JunquerasToni ComínLluís PuigArticle 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut