Els equips de recat encara aconsegueixen trobar supervivents després de sis sies (Reuters)

Sisè dia de rescats després del terratrèmol més devastador en 100 anys a Turquia i Síria

La xifra de víctimes s'eleva a més de 28.000 morts i uns 85.000 ferits entre tots dos països, però encara es troben supervivents sota la runa en una cursa contra rellotge

RedaccióActualitzat

Sisè dia des que la terra va tremolar a Síria i Turquia i va causar una gran devastació. L'últim balanç dels terratrèmols de dilluns eleva la xifra de víctimes a 28.000 morts i uns 85.000 ferits a tots dos països.

Tot i això, encara es troben persones vives sota la runa. Aquest diumenge s'ha aconseguit rescatar amb vida a Hatay una professora de 32 anys que havia quedat atrapada sota les destrosses d'un edifici de vuit plantes durant 142 hores. Segons els mitjans locals, el primer que ha demanat als equips de rescat és un te calent.

El moment del rescat, aquest diumenge, d'una dona atrapada sota la runa més de 142 hores (Reuters)

Aquest rescat se suma al de les últimes jornades, com els dels infants que van arribar a passar fins a 100 hores sota la runa. Però a mesura que van passant les hores va disminuint el ritme dels rescats de supervivents i la possibilitat de trobar gent amb vida.

Les Nacions Unides ja han qualificat el terratrèmol com el més devastador en 100 anys a la regió. 

Amb el pas de les hores, a Turquia creix la indignació popular contra la gestió de la tragèdia per part del govern d'Erdogan i per la manera com s'estan fent els rescats. 

La gran majoria de víctimes mortals comptabilitzades del terratrèmol són al cantó turc. Les autoritats de Turquia parlen de més de 24.000 morts i asseguren que prop de 93.000 persones s'han hagut d'evacuar de la zona més afectada. 

La destrucció a la ciutat de Kahramanmaras, a Turquia (Reuters/Ronen Zvulun)

Dificultats en els rescats

Alguns supervivents denuncien que encara no s'ha fet res per treure els seus familiars de sota la runa, que els serveis de rescat no han anat a alguns pobles i que hi ha hagut casos de pillatge.

I és que l'ajuda i els equips de rescat s'han centrat a les grans ciutats després del sisme, però hi ha un gran nombre de localitats petites on encara no ha arribat cap ajuda. 

A més, moltes de les carreteres que condueixen a poblacions rurals a la regió estan tancades a causa de les nevades. El mal estat de moltes carreteres de muntanya ja abans del terratrèmol complica encara més les comunicacions.

A tot això, cal sumar-hi la destrucció del patrimoni històric. Ciutats com Antioquia han quedat destrossades i edificis històrics i d'alt valor patrimonial i turístic han quedat reduïts a runa. 

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha compromès a començar aviat la reconstrucció de la zona i ha promès que els habitatges estaran reconstruïts en el termini d'un any.

D'altra banda, les autoritats turques han detingut una cinquantena de persones acusades de saquejar edificis o estafar víctimes del terratrèmol.

Síria: pocs rescats i pendents de l'ajuda internacional

De les zones rebels sirianes ha transcendit aquest diumenge la imatge del rescat d'un nadó gràcies a la tasca dels Cascos Blancs que actuen sobre el terreny. El petit va ser trobat amb vida, poc després del terratrèmol, completament envoltat de runa.

Les imatges del nadó rescatat a Afrin, Síria, pels Cascos Blancs (Reuters/Cascos blancs)

A Síria, el balanç se situa aquest diumenge en 3.575 morts i el de ferits ronda els 5.300, registrats majoritàriament a les àrees opositores del nord-oest del país àrab, on aquest dissabte el grup de rescatistes Cascos Blancs va donar per finalitzada la recerca de supervivents.

Segons dades d'aquesta organització, 2.167 persones van morir i 2.950 van resultar ferides a les zones rebels de les províncies d'Idlib i Alep, a les quals se sumen 1.408 decessos més i 2.341 ferits comptabilitzats a les àrees en mans del govern de Bashar al-Assad

Des d'aquest divendres, el règim ha autoritzat que tot el país pugui rebre ajuda humanitària internacional, també les zones opositores que s'escapen del seu control. Aquests territoris gairebé no han rebut assistència ni subministraments després del terratrèmol d'aquesta setmana. 

Les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny, però, alerten que les limitacions per fer transaccions bancàries o el fet que els aeroports de la zona no tinguin connexions internacionals està dificultant molt l'arribada de l'ajuda.

En una entrevista al 3/24, la subdirectora d'Oxfam a Síria, Mati Gomis, demana un compromís ferm i a llarg termini de la comunitat internacional.

Podeu recuperar l'entrevista sencera d'aquest diumenge, també a Ricardo Martínez, coordinador de logística de Metges sense Fronteres a Turquia:


 

ARXIVAT A:
TurquiaSíriaRecep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut