L'Ajuntament de Badalona desobeeix el jutge i atén els ciutadans al consistori
El tercer tinent d'alcalde, José Téllez, estripa la resolució judicial que els obligava a tancar i ha dit que obrien portes
Els càrrecs elegits de l'Ajuntament de Badalona han atès avui els ciutadans entre les vuit del matí i les dues del migdia. És el seu gest polític de desafiament a la decisió judicial que els obliga a fer festa aquest 12 d'octubre. Dins el consistori, el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, ha estripat la resolució judicial que els obligava a tancar i ha afirmat que obrien portes. "Aquesta interlocutòria ens impedeix que els càrrecs elegits puguem estar en dependències municipals", ha dit Téllez mostrant la resolució del jutge. I hi ha afegit: "Aquest matí, el govern municipal ens hem reunit per trobar una sortida a tanta gent que ens ha demanat poder entrar i hem decidit això." I el tinent d'alcalde ha estripat la interlocutòria entre aplaudiments.
A les 8 en punt del matí, sis regidors de l'Ajuntament de Badalona han entrat a les dependències municipals. L'alcalde accidental i tinent d'alcalde, Oriol Lladó, i cinc regidors més han fet acte de presència a l'edifici del Viver, com havien anunciat aquest dimarts. Després d'estar-se uns minuts dins la sala, han sortit a les portes per anunciar que, com a càrrecs elegits, atendran totes les consultes que els ciutadans els vulguin fer i que s'instal·laven al vestíbul de l'edifici municipal.
Oriol Lladó ha explicat per què s'havien presentat al consistori:
"Som aquí càrrecs elegits en representació del govern de la ciutat per fer la nostra feina, que és garantir la representació política, i, per tant, atendre el ciutadà. Això és el que farem avui i aquí dins durant una estona. No podem fer tràmits, però sí que atendrem els ciutadans que vulguin fer alguna consulta o aportar informació."
Quan ha arribat l'hora de tancar, Lladó, ha reivindicat la "normalitat" que suposa atendre la ciutadania i ha assegurat que la jornada ha acabat sent "un matí de feina útil per a la gent". Tot i la convicció dels electes de no haver comès cap il·legalitat, Lladó ha explicat que tenen "un punt d'inquietud" per les possibles conseqüències jurídiques que hi pugui haver. Aquest dijous, de fet, compareixeran davant el jutge per explicar-se:
"Tenim arguments de pes i ens defensarem."
Una cinquantena de persones els han donat suport
Amb els regidors de l'equip de govern, s'hi han concentrat una cinquantena de persones. Càrrecs elegits de la CUP i d'Esquerra Republicana han donat suport a la iniciativa del govern municipal. Hi havia alcaldes d'altres municipis i també el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. A les portes de les dependències municipals, tots s'han alineat amb els regidors badalonins. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit:
"És un cop a la sobirania local perpetrat per la justícia espanyola i pel Partit Popular. Considerem que l'Ajuntament de Badalona té tot el dret del món a obrir avui, a atendre la ciutadania, i sobretot la ciutadania té dret a venir aquí a fer les gestions que cregui oportú."
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, no hi ha pogut ser perquè és de viatge oficial amb altres alcaldesses, com Ada Colau o Manuela Carmena, a Colòmbia, en una cimera mundial d'alcaldes.
Altres ajuntaments sí que han pogut obrir portes
A banda de Badalona, hi ha altres ajuntaments catalans que avui sí que obriran portes, ja que la delegació del govern espanyol no ha presentat cap denúncia als jutjats. La majoria són municipis governats per la CUP i Esquerra, que mantenen que "no tenen res a celebrar". A les comarques lleidatanes n'obriran una vintena. En destaquem Sort, les Borges Blanques i Tàrrega. A la demarcació de Barcelona n'obriran una desena, com ara Viladrau o Berga. Set a les comarques gironines, entre els quals Celrà, Begur i Viladamat. I a les de Tarragona, els Guiamets, Campredó i la Vilella Alta.