L'Ajuntament de Barcelona denuncia un guàrdia civil i un policia per una fake news xenòfoba
El missatge fals es referia a l'empadronament irregular de persones magrebines i, segons l'Ajuntament, entre les persones que el van difondre hi havia juristes, psicòlegs, un guàrdia civil i un inspector de policia
L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Oficina per la No Discriminació, ha denunciat a la Fiscalia un guàrdia civil i un policia nacional per difondre a les xarxes socials una "fake news" que manté que l'alcaldessa, Ada Colau, ha permès empadronar-se a 1.600 magribins en un sol pis perquè cobrin ajudes socials a canvi dels seus vots.
El missatge, viralitzat en diferents xarxes socials, com WhatsApp o Twitter, deia: "Nou escàndol de l'alcaldessa de Barcelona i el seu equip de govern. Fa pocs dies la Guàrdia Civil va entrar en un pis de la zona d'Horta-Guinardó perquè en aquest pis hi figuraven 1.600 empadronats d'origen magrebí; 1.600 empadronats en un sol pis!"
Després seguia explicant, entre altres coses, que "només hi vivien cinc individus" i "els 1.595 vivien al Marroc, però pel fet d'estar empadronats a Barcelona, cobraven tots les ajudes que dona l'Ajuntament i, a més, poden votar per correu a les pròximes eleccions municipals".
El consistori ja n'ha identificat els autors, als quals considera responsables d'un delicte d'odi. Entre aquestes persones hi ha juristes, psicòlegs, un agent de la Guàrdia Civil i un inspector de policia.
De l'anàlisi feta, conclou que "a banda del contingut calumniós cap a l'alcaldessa de Barcelona, representa una incitació a l'odi, la rancúnia i l'animadversió cap a la comunitat magrebina del Marroc per raó del seu origen, atribuint-los de forma directa i massiva la comissió d'una estafa que afecta el conjunt de la ciutadania".
L'informe jurídic també apunta que els autors eren coneixedors "de l'absoluta falsedat del missatge per la seva total inversemblança, no acompanyada de cap notícia ni referència periodística que permetés atribuir-li credibilitat" i que "s'emparaven en una nociva i estigmatitzant creença segons la qual els magrebins s'empadronen de forma fraudulenta en domicilis per a obtenir ajudes econòmiques".
La denúncia conclou que "aquests fets no poden estar emparats en el dret a la llibertat d'expressió", donat que de forma "clara i explícita" suposen un menyspreu i una humiliació per a la comunitat magrebina, i inclouen "missatges discriminatoris que promouen la violència entre el col·lectiu de persones estrangeres".
- ARXIVAT A:
- XenofòbiaAjuntament de Barcelona