Un cartell d'Aigües de Barcelona, Agbar

L'Ajuntament respon a Agbar: defensa que no haurà de pagar per remunicipalitzar l'aigua

Badia replica que, fins i tot, podrien arribar a cobrar diners
Iván Gutiérrez Actualitzat

La remunicipalització de l'aigua de Barcelona continua generant polèmica. Després que Agbar va avisar que reclamaria una indemnització de 1.000 milions d'euros si el govern d'Ada Colau avançava a recuperar la gestió del servei, tal com va avançar TV3, el regidor d'Aigua i Energia, Eloi Badia, ha respost en una entrevista a "Els matins" de forma contundent a la companyia.

Badia assenyala que Agbar va aconseguir el contracte a dit i sense concurrència, per tant, depèn de la sentència del Tribunal Suprem, que va anul·lar "de facto" la concessió feta pel govern Trias. És per això que el regidor d'Aigua i Energia ha revelat que hi ha informes de l'anterior govern municipal que ja avisaven de les irregularitats i avalen recuperar el servei a cost zero.

L'Ajuntament tampoc hauria de pagar per recuperar la gestió de l'aigua, segons Badia, i adverteix que fins i tot podria cobrar per part de la companyia per tots els anys que ha estat cobrant pel servei. Recorda que, ara com ara, Agbar no té contracte i està en situació de "precarista" i no pot reclamar conceptes com el lucre cessant, que és el càlcul resultat del qual deixaria de guanyar fins a acabar la concessió i que valora en 530 milions.

Els 470 milions que Agbar reclama pels actius, Badia replica que aquestes infraestructures "estan amortitzades", i que segons els informes que estan elaborant ja "les han pagat els barcelonins via tarifa" durant els últims 150 anys.

Rebaixar la tarifa un 10%

Però un dels temes que més preocupen el consumidor en el debat sobre la remunicipalització és com afectarà la tarifa, si baixarà o pujarà. Agbar sempre ha defensat que eliminant impostos aliens a l'aigua de la factura, com el clavegueram o residus, es podria rebaixar el preu fins a un 20%. Badia, però, explica que aquests imports s'haurien de pagar per una altra banda i que és una manera "d'optimitzar ingressos".

En tot cas, assegura que si el servei fos públic, es podrien eliminar els 40 milions de beneficis que té Agbar anualment per donar el servei a l'àrea metropolitana i 10 milions més que la companyia cobra en concepte de "know how" o coneixement. Badia ha criticat que aquest "know how" serveix per guanyar concursos, no per cobrar-lo després i, en tot cas, ha ironitzat sobre el fet que a Barcelona "no li ha calgut" passar cap concurs.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut