L'alça de casos de covid complica la situació als hospitals, amb 400 pacients més en 7 dies
La pujada de contagis, malgrat que la majoria són casos lleus, coincideix en un moment en què hi ha menys personal sanitari que a l'hivern, per baixes i vacances
Continua la pujada de contagis de covid. Un dels motius és que les variants BA4 i BA5 --l'evolució de l'òmicron-- ja representen el 60% dels casos a Catalunya. Aquestes variants s'escapen molt més de les vacunes i, sumant-hi la pèrdua d'immunitat de la població, augmenten les infeccions.
Tot i que la gran majoria dels casos són infeccions lleus que es passen a casa, els contagis també acaben repercutint en més ingressos als hospitals.
Aquesta setmana se superen les 1.700 persones ingressades amb covid o per covid. En concret, 1.762 persones --379 més que fa una setmana--, una xifra que no es veia des del febrer. En tot cas, en la sisena onada es va arribar als 2.975 pacients.
Són dades del període entre el 20 i el 26 de juny publicades a la nova pàgina web del Departament de Salut:
Els ingressos a les UCI també augmenten lleugerament, i han passat de 40 a 46 en una setmana. I hi ha hagut 23 persones mortes els últims set dies.
La majoria d'ingressats són persones grans
De les persones ingressades, 1.364 tenen més de 60 anys. La gran majoria necessita atenció hospitalària perquè la covid els descompensa altres malalties.
Segons explica Robert Güerri, coordinador de la Unitat d'Hospitalització de Covid de l'Hospital del Mar, "les característiques de les persones que ingressen i, sobretot, les característiques clíniques són radicalment diferents":
"Ja no és la pneumònia viral que vèiem abans. Són persones grans. La mitjana a l'Hospital del Mar és de 83 anys. I que no ingressen per la infecció aguda per covid, sinó perquè la covid el que fa és descompensar altres malalties que tenen."
"S'hauran de posar mitjans tot l'any"
Per Güerri, la situació actual és la que estan acostumats a veure amb la grip al mes de gener o febrer. Tot això complica la situació als hospitals, amb menys personal per baixes i vacances d'estiu. "És desmoralitzador trobar-nos una altra vegada així per tercer any", diu el doctor.
"Quan vam dir que la covid havia vingut per quedar-se, precisament era això", assegura Robert Güerri. "S'ha d'intentar adaptar el sistema sanitari i dimensionar-lo per poder fer front a aquests brots".
Creu que s'hauria de reforçar com es fa amb l'epidèmia de la grip:
"Es munten sistemes de suport als hospitals i al sistema sanitari general, precisament per fer front a aquestes escalades. Doncs això haurà d'estar també actiu. S'hauran de posar els mitjans per fer-ho al llarg de tot l'any."
Mascareta en interiors per a persones vulnerables
Justament, aquest dilluns, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deia estar "preocupat" per l'augment de la covid i com afecta l'atenció sanitària, sobretot l'hospitalària, durant l'estiu, a causa de les vacances dels professionals.
Per això, va demanar a les persones grans i vulnerables que duguin mascareta en llocs tancats i mal ventilats, i als casos lleus que no vagin al CAP, sinó que prenguin antitèrmics i es quedin a casa.
Argimon deia estar especialment preocupat per l'ocupació de les UCI, que gairebé s'ha doblat, passant de 26 a 46 persones en tres setmanes, i en els pacients a planta amb covid, que s'han d'aïllar i això obliga a tancar altres llits, cosa que dificulta la gestió dels centres.
- ARXIVAT A:
- ÒmicronCoronavirus Covid-19Salut