Preparació d'una dosi de vacuna al Consorci de Terrassa (ACN/Albert Segura Lorrio)

L'alcalde i un regidor de Riudoms es vacunen amb l'excedent de la residència

El Consorci de Terrassa justifica 300 vacunacions no programades arran d'un canvi en el protocol de la vacuna Pfizer

L'aprofitament de dosis de vacunes que sobren ha fet que s'hagin vacunat persones no programades o alienes a les residències i hospitals on es fan les vacunacions. El que podia semblar un ús irregular, -com en el cas detectat en una residència de les Terres de l'Ebre-, ha estat un aprofitament dels excedents.

És el cas de les vacunacions no programades que es van fer al Consorci de Terrassa i el de la vacuna a l'alcalde i un regidor de Riudoms, al Baix Camp, que van rebre la vacuna a la residència l'Onada de la població.

De cada ampolleta de la vacuna de Pfizer, o vial, un cop reconstituïda, en surten 6 dosis. Per tant, si el nombre de vacunats programats no és múltiple de 6, sobren dosis que no es poden tornar a congelar i, si no s'administren, es perden.

El cas de l'alcalde i un regidor de Riudoms

La residència l'Onada de Riudoms ha explicat que després de vacunar tots els residents i el personal del centre van quedar 4 dosis que tenien 15 minuts de vida. El tècnic de vacunació va proposar trobar 4 persones externes, i després de contactar, diu el comunicat, amb el responsable de vacunació del Camp de Tarragona, la primera opció va ser trucar al CAP, però ja tenien programada la vacunació per a l'endemà.

"Sense cap altra alternativa viable, la direcció del centre va demanar expressament a l'alcalde i al regidor que vinguessin al centre per vacunar-se ells i que, d'aquesta manera, no s'haguessin de llençar les vacunes, però sempre i quan poguessin arribar en un màxim de temps de 10 minuts. Donada la proximitat, l'alcalde i el regidor van arribar a la residència amb el temps just per poder posar-se la vacuna amb total garantia."

En un comunicat, l'alcalde, Sergi Pedret, explica que li van demanar que es vacunessin ell i el regidor per la relació habitual que tenen amb la residència i que va proposar també avisar el mossèn, però era massa lluny per arribar a temps. Pedret afegeix que van seguir les indicacions dels responsables de vacunació, i que no s'hi van negar per no generar desconfiança davant la vacuna.

A més, també recorda com dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va admetre que es podien aprofitar les vacunes per qüestions de "logística i per maximitzar les vacunacions".

Aquest dijous, però, Argimon, preguntat en roda de premsa ha assegurat que el cas de Riudoms "no és, ni de bon tros, un bon exemple". El secretari general de Salut ha afegit que el protocol estipula que cal aprofitar totes les dosis amb agilitat perquè no se'n perdi cap, però ha insinuat que tractant-se de responsables possibles haurien d'anar declinat vacunar-se.

300 excedents al Consorci de Terrassa

Al Consorci de Terrassa expliquen que dilluns es van trobar amb 300 dosis que els sobraven perquè s'havia canviat el protocol de l'administració de la vacuna Pfizer. De cinc dosis que sortien de cada vial, ara en surten 6 i no es tenien instruccions de què fer amb aquesta sisena dosi.

La campanya de vacunació dels sanitaris del Consorci de Terrassa va començar dijous de la setmana passada per a treballadors destinats a l'UCI, crítics, àrees Covid i servei d'emergències mèdiques. La cap de Servei de Salut Laboral del Consorci Sanitari de Terrassa, Cristina Abadia, explica en una entrevista a "Els matins de TV3" que, després de vacunar 2.800 professionals del centre sanitari i per evitar perdre les 300 vacunes que els havien sobrat, es van vacunar pacients que complien criteris de geriatria i també pacients externs.

"Dilluns ens vam trobar amb aquest sobrant de 300 vacunes quan ja portàvem 4 dies de vacunació i ja havien vacunat no tots, però bona part dels professionals del Consorci. L'objectiu únic era no llençar ni una sola vacuna."

Les vacunes, un cop reconstituït el vial, no es poden tornar a congelar i si no s'administren, es perden. L'hospital i Salut van decidir avançar la vacunació als sanitaris programats per a dimarts. No va ser suficient. Van decidir vacunar els pacients ingressats al centre sociosanitari. Encara van sobrar vacunes. I finalment van trucar a pacients de risc i mirar d'aprofitar totes les vacunes.

Ara, la nova programació s'ha adaptat a la nova circumstància i volum de vacunes, avalada per les autoritats sanitàries.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut