Un home contempla els efectes de la dana, amb un equip d'emergències al fons (Europa Press/Rober Solsona )

L'alerta al mòbil va arribar quan la pluja ja feia estralls: crítiques al govern valencià

El president de la Generalitat Valenciana assegura que "la coordinació de l'operatiu es troba al màxim nivell", malgrat les crítiques d'alcaldes i de ciutadans que critiquen que es va reaccionar tard
Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Els devastadors efectes de la dana al País Valencià, amb desenes de persones mortes, un nombre indeterminat de desapareguts i amb nombroses destrosses materials, han posat en entredit la gestió de la catàstrofe que ha fet la Generalitat Valenciana.

Molts ciutadans han denunciat que els serveis d'emergència no han estat a l'altura de les necessitats, ja sigui perquè no han arribat allà on se'ls necessitava, perquè els afectats no hi han pogut contactar o perquè --diuen-- hi ha hagut manca de previsió.

Així, enmig de les imatges dels aiguats i de ciutadans que han demanat ajuda per les xarxes socials, han emergit moltes crítiques d'usuaris indignats.

El País Valencià intenta recuperar-se del pas de la dana (Europa Press/A. Sáiz)

Denuncien manca de previsió

Tot i que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja havia avisat del perill d'un desbordament del riu Magre --com va acabar passant-- Protecció Civil no va enviar un avís per mòbil a la població fins a un quart de nou del vespre.

En aquell moment, la pluja feia hores que causava estralls.

Un fet que ha quedat evidenciat a X:

L'alcalde de l'Alcúdia, Andreu Salom, ha denunciat la manca d'informació per part de la Generalitat Valenciana. En una entrevista a TV3, ha explicat que no tenien "cap avís que el riu es desbordaria" i que s'ho va trobar en directe:

"Justament estava sobre el terreny valorant els desperfectes i vaig veure en primera persona com dins del poble ja hi havia mig metre d'aigua, i ja no es podia avisar ningú".

Els clams de protesta han arribat també d'altres poblacions afectades com Cullera o Polinyà de Xúquer, que han manifestat sentir-se abandonades.

Cotxes apilonats per la dana (Europa Press/Jorge Gil )

El 112, col·lapsat

Un dels efectes col·laterals de la dana ha estat que en alguns moments el telèfon d'emergències 112 ha quedat saturat, segons han relatat diversos ciutadans.

Amb tot, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha assegurat que el servei "no ha caigut" i que és una "falsedat" que no estigués operatiu.

En un missatge a les xarxes socials, ha instat els que no hi poguessin contactar a "tornar-ho a intentar":

Unes indicacions que per a alguns han suposat un reconeixement velat que la situació era crítica: "literalment ha definit un servei col·lapsat", li han dit:


Crítiques perquè el PP va tancar la Unitat Valenciana d'Emergències

Moltes de les crítiques que ha rebut l'executiu valencià del PP destaquen el fet que eliminés la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) en arribar al poder, el novembre del 2023.

Aquesta unitat s'havia creat uns mesos abans sota el govern de Ximo Puig per millorar la coordinació en la resposta a catàstrofes naturals, com incendis o inundacions, i el nou govern popular la va tancar en considerar-la una despesa innecessària.

De fet, el mateix PP va aplaudir la mesura en el seu moment:

Fonts del PP s'han defensat, aquest dimecres, assegurant que "només era un organisme fictici, amb zero mitjans materials i zero eficiència".

Però molts usuaris han considerat que aquest dimarts podria haver estat d'utilitat davant les riuades:


Una unitat que va néixer entre crítiques

Val a dir que la seva creació no va estar exempta de crítiques, com ara de diversos sindicats de bombers que es van queixar que les funcions de la UVE ja les feien "els bombers i bomberes dels consorcis provincials i dels ajuntaments de les capitals".

A més, en el moment del tancament encara estava en fase de desplegament.

Amb tot, l'expresident valencià Ximo Puig ha explicat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'organisme preveia que "un miler d'efectius contractats de manera temporal" en l'àmbit forestal "estiguessin disponibles tot l'any" per a "tota mena d'emergències".

Es dona la circumstància que, pocs mesos després del tancament, València va viure un altre episodi crític: l'incendi d'un bloc d'habitatges que va provocar deu víctimes mortals.


Tempesta política

La dana podria arrossegar conseqüències polítiques. Des de l'oposició, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha apuntat que, tot i que avui no és el dia de passar comptes, sí que "hi ha responsabilitats" i arribaran els dies de demanar-les:

També ha afirmat que hi ha "responsabilitats polítiques" el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián:

A més, la Intersindical Valenciana ha denunciat en un comunicat "la nefasta la gestió de Mazón davant la dana":

"L'esperit retallador de Carlos Mazón i la seva ineficàcia en la gestió posen en risc la vida de centenars de milers de treballadors i treballadores".

La petició més contundent de responsabilitats ha vingut de part d'Acció Cultural del País Valencià, que ha demanat directament la dimissió del Govern de la Generalitat Valenciana:

Mazón s'ha defensat apuntant que la situació no es podia preveure: "412 litres de cop és impossible, perquè no saps si l'aigua pararà o continuarà", ha dit en una entrevista a la SER.

En aquest sentit, el president valencià ha assegurat que "els experts parlen d'una situació absolutament inèdita".

Carlos Mazón ha rebut crítiques per la gestió de la catàstrofe del govern valencià

 

ARXIVAT A:
PP País Valencià Crisi climàtica Meteorologia Carlos Mazón
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut