L'alerta per l'òmicron qüestiona com s'han distribuït les vacunes entre rics i pobres
- TEMA:
- Vacunes
Més de la meitat de la població mundial, el 54%, ha rebut almenys una dosi d'una vacuna contra la Covid, però als països amb menys ingressos només s'han vacunat el 5,7% amb almenys una dosi, segons el portal científic Our World in Data.
La variant òmicron del coronavirus, que ara alerta tothom, s'ha detectat a Sud-àfrica, on la pauta completa de vacunació no arriba al 24% de la població. L'Organització Mundial de la Salut l'ha qualificada com a variant de preocupació, i recorda que el virus es mou més ràpid que la distribució de les vacunes.El contrast entre Europa i Àfrica és clar, segons el mapa amb dades de la Universitat Johns Hopkins, que centralitza la informació de la Covid a tot el món.
Si ens fixem en els països situats al sud del continent - on s'han detectat els primers casos de la nova variant - Lesotho és el que té més població amb pauta completa: només un 26 i mig per cent, seguit de Sud-àfrica, on no s'arriba al 24%. Molt per sota hi ha Namíbia o Moçambic, amb uns percentatges que estan al voltant de l'11%.
Davant d'aquesta situació, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reclamat una distribució global de les dosis per evitar mutacions perilloses:
"La nova variant del virus Covid-19, Òmicron, té un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants. És per això que hem d'accelerar els esforços per oferir la igualtat a les vacunes al més aviat possible i protegir els més vulnerables a tot arreu."
"Encara queda molt per conèixer sobre òmicron, però ja sabem que mentre grans parts de la població mundial estiguin sense vacunar, seguiran apareixent variants i la pandèmia es prolongarà", ha dit Seth Berkley, conseller delegat de l'Aliança per a les Vacunes GAVI que, juntament amb l'OMS, distribueix dosis anti-Covid a països en desenvolupament, a través de la plataforma COVAX.
L'OMS demana afegir-se a la lluita per la justícia en la vacunació per acabar amb aquesta pandèmia i alerta que "la desigualtat de la vacunació porta més transmissió i morts i més oportunitats que apareguin variants noves".
Suspesa la reunió sobre patents
La setmana que ve s'esperava avançar en un acord global per a la suspensió de les patents de les vacunes anti-Covid per augmentar-ne la producció, durant la conferència ministerial de l'Organització Mundial del Comerç, que precisament s'ha suspès per l'aparició de l'òmicron.
La reunió havia de ser a Ginebra, però el govern suís, com molts altres, ha prohibit els vols procedents de l'Àfrica austral.
Justament Sud-àfrica i l'Índia són fermes defensores de suspendre els drets de la propietat intel·lectual sobre les vacunes, perquè es puguin fabricar en versió genèrica i més barata als països en desenvolupament.
S'hi oposen sobretot la Unió Europea, Suïssa i el Regne Unit, mentre que els Estats Units es manté en una posició més discreta, més aviat d'observador.
Abans que se suspenguès la reunió de Ginebra, hi havia l'esperança d'arribar a algunes concessions per la pressió d'alguns països i de la societat civil, a través de les ONGs.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus Vacunes