La reunió de l'Aliança de l'Àfrica Occidental celebrada aquest dijous a Nigèria (Reuters/Abraham Achirga)

L'Aliança de l'Àfrica Occidental aprova la via militar al Níger per frenar el cop d'estat

Els líders de l'Àfrica de l'Oest enviaran tropes per "restablir l'ordre constitucional" al país, on fa dues setmanes les forces armades van prendre el poder
Actualitzat
TEMA:
Àfrica

Els líders de l'aliança de l'Àfrica de l'Oest, reunits a Nigèria per mirar de revertir el cop d'estat al Níger, han ordenat la mobilització de tropes per "restablir l'ordre constitucional" i aturar la junta militar que ha protagonitzat un cop d'estat al país.

Els caps d'estat de la Comunitat d'Estats de l'Àfrica de l'Oest (CEDEAO) han aprovat desplegar "immediatament" les forces de reserva que els països de l'agrupació d'estats tenen ja en alerta. De tota manera, encara no hi ha detalls sobre el moviment de les tropes.

La CEDEAO havia llançat un ultimàtum als militars colpistes del Níger, que van rebutjar-lo de ple. A més, la junta militar va nomenar un primer ministre, va reforçar el dispositiu militar i va tancar l'espai aeri del país.

Des que va expirar l'ultimàtum, aquest diumenge, els caps d'estat de l'Àfrica de l'Oest estaven obligats a fer algun tipus de moviment o a recular i explorar noves vies diplomàtiques.

Abdourrahmane Tiani, cap d'estat del Níger després del cop d'estat (Reuters/Balima Boureima)

En una reunió extraordinària a Abuja, la capital de Nigèria, els caps d'estat i de govern dels països que formen part de l'aliança han subratllat que mantenen el compromís per "restaurar l'ordre constitucional a través de mitjans pacífics", però han ordenat activar la força de reserva militar de l'organisme, segons ha detallat el president del bloc de països, Omar Alieu Touray:

"Ordeno l'activació de la força de reserva de la CEDEAO amb tots els seus elements immediatament i el desplegament per restablir l'ordre constitucional a la República del Níger."

Els estats insisteixen en la necessitat de mantenir el diàleg amb totes les parts, incloent-hi els líders del cop d'estat, amb l'objectiu de restaurar en el càrrec el que fins al mes passat era el president del país, Mohamed Bazoum.

Fins ara, les possibles accions militar al Níger han dividit la regió, amb els governs de Nigèria, Benín, Costa d'Ivori i el Senegal que aposten per una intervenció, mentre que Mali i Burkina Faso s'hi oposen. Aquests dos països, governats per juntes militars, consideren que qualsevol intervenció al Níger equivaldria a una declaració de guerra contra ells.

Després del cop d'estat de finals de juliol, el Níger és el quart país de l'Àfrica Occidental liderat per una junta militar, juntament amb Mali, Burkina Faso i Guinea Conakry.

 

 

 

ARXIVAT A:
Àfrica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut