L'alt risc d'incendi ja és aquí: Catalunya afronta una de les campanyes més difícils

La poca pluja de l'hivern i les altes temperatures de les darreres setmanes han elevat el risc d'incendi arreu de Catalunya, sobretot a la zona central

RedaccióActualitzat

La d'aquest estiu serà una de les campanyes forestals més llarga i difícil dels últims anys. Els Bombers ho han alertat. Un hivern sec, especialment a les comarques centrals de Catalunya, i la calor intensa que hi ha hagut i que hi haurà, han elevat el risc d'incendis al país.

De fet, des del gener i fins al juny, ja n'hi ha hagut 285, que han cremat 607 hectàrees, la xifra més alta en una dècada. 400 d'aquestes hectàrees es van cremar en l'incendi a Roses del febrer.

Aquest dimecres mateix hi ha actius dos incendis a Catalunya. El primer, crema a Artesa de Segre, a la Noguera, i el segon, a Corbera d'Ebre, a la Terra Alta.

Xifres en què la crisi climàtica té molt a veure. La falta de pluja i les onades de calor sumades al fet que cada cop hi ha més massa forestal, ha fet que els incendis siguin més violents. Segons ha explicat aquest dimecres el cap del cos de Bombers, David Borrell, ara tenen "molta càrrega de foc i molta velocitat".

La calor i la baixa humitat multipliquen el risc d'incendis forestals
La calor i la baixa humitat, entre d'altres, multipliquen el risc d'incendis forestals (Gemma Estrada)

Per tot plegat, el cos s'ha hagut d'anar adaptant. Borrell ha afirmat que, en els últims anys, s'han fet canvis en les estratègies de seguretat en l'extinció --és a dir, "a vegades no es va a apagar el foc, sinó a esperar-lo"-- i en l'organització dels centres de comandament dels incendis més grans.

Més bombers i més mitjans aeris

En aquesta campanya, que va arrencar a finals de maig i s'ha presentat aquest dimecres, s'han contractat temporalment 500 bombers. I la previsió, segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, és contractar-ne fins a 1.000 més en places fixes en els propers quatre anys.

Joan Ignasi Elena ha presentat aquets dimecres la campanya contra els incendis forestals
Joan Ignasi Elena ha presentat aquest dimecres la campanya contra els incendis forestals (ACN/Albert Segura)

Per reforçar el cos, també es contracten 360 ajudants d'Ofici Forestals, 65 operadors de control i una cinquantena de conductors, a més de personal tècnic i administratiu.

Amb ells, seran uns 5.000 els treballadors públics que garantiran la seguretat de l'entorn natural.

També s'activen una quarantena de mitjans aeris, que estaran disponibles aquesta campanya. Això inclou 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions. 9 d'aquests mitjans depenen del Ministeri per a la Transició Ecològica.

S'afegeixen als 16 drons que té el cos d'Agents Rurals i a les 1.200 dotacions terrestres dels Bombers.


9 de cada 10 incendis, provocats per l'activitat humana

A banda de reforçar els mitjans, la responsabilitat perquè no hi hagi incendis és també de la ciutadania. Una imprudència multiplica el risc d'incendi.

Per això, Bombers, Agents Rurals i Protecció Civil fan una crida a extremar la precaució especialment des d'aquest dimecres i fins divendres, sobretot a les comarques de Ponent amb previsions de temperatures que arribaran als 40 graus.

Les temperatures altes sumades a les humitats baixes, que seran inferiors al 10% a partir del migdia, són especialment perilloses pel que fa a l'inici de focs.

Fins el juny, ja s'han registrat 285 incendis forestals
Fins al juny, ja s'han registrat 285 incendis forestals (ACN/Bombers)

Recorden que no es pot encendre foc en zones boscoses, fer barbacoes, llençar pirotècnia a menys de 500 metres de bosc o vegetació i, en cap cas, llençar burilles encara que semblin apagades.

Davant qualsevol emergència o indici de foc, cal trucar al 112 com més aviat millor.

Amb tot, el conseller d'Interior ha resumit així l'estratègia bàsica per afrontar la campanya contra els incendis: "Coordinació, suport dels ciutadans i més efectius".

ARXIVAT A:
IncendisBombersCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut