L'Amazones, en risc d'assolir un punt de no retorn: "Estem perdent una cosa irrecuperable"
- TEMA:
- Crisi climàtica
La crisi climàtica i la desforestació poden portar l'Amazones a un punt de no retorn. Un punt d'inflexió que podria abocar la selva tropical més gran del planeta a una degradació irreversible. La seva protecció és un dels temes clau en les negociacions de la COP16, la cimera de biodiversitat de l'ONU que se celebra a Cali, Colòmbia.
La selva amazònica és el bosc tropical més extens del món. Es calcula que té una extensió de 7,7 milions de km² repartits entre nou països: el Brasil i Perú, els que tenen l'extensió més gran, seguits per Colòmbia, Bolívia, Veneçuela, l'Equador, Guyana, Surinam i la Guaiana Francesa.
A l'Amazònia, hi viu més del 10% de la biodiversitat terrestre del planeta. De fet, només en una hectàrea d'aquests boscos tropicals s'hi concentren tantes espècies com a tot Europa.
La desforestació, la sequera, els incendis, la ramaderia extensiva, els cultius descontrolats de soja, l'explotació minera o la pesca furtiva són alguns dels factors que estan portant al límit tot l'ecosistema amazònic.
Objectiu: aturar la desforestació
L'Amazones viu la sequera més important de la història. La desforestació, la manca de pluges i l'augment dels incendis estan afectant la seva biodiversitat i la vida dels indígenes que miren de protegir-la.
Segons l'IDEAM, Institut d'Hidrologia, Meteorologia i Estudis Ambientals de Colòmbia, entre el 2016 i el 2023 es van talar 773.630 hectàrees de selva amazònica.
Un 17% de la selva amazònica ja ha sigut desforestat. Si es destrueix entre el 20% i el 25% de la superfície, l'Amazones podria arribar a un punt de no retorn al final de la dècada vinent, segons els científics.
Cada arbre importa
Dolors Armenteras, catedràtica d'Ecologia i Conservació de la Biodiversitat Tropical de la Universitat Nacional de Colòmbia, assegura que si sobrepassem el 20% de la desforestació, aquest ecosistema deixarà de funcionar: "el punt de no retorn" tindrà unes implicacions en l'àmbit planetari d'escalfament, de no circulació d'aigua, de sequeres, inundacions, perquè no hi ha manera de mitigar-ho i "estem anant cap aquí":
"Hem de pensar a llarg termini perquè aquests ecosistemes que s'estan destruint sobretot a les zones més biodiverses del planeta no es recuperaran. Estem perdent una cosa irrecuperable."
Armentera explica la importància de cada arbre de la selva amazònica, ja que un arbre de bosc tropical, a través de les arrels, de les fulles, pot filtrar de nou cap a l'atmosfera més de 1.000 litres d'aigua al dia. "Un arbre que es tombi en aquests boscos amazònics, deixa de fer aquesta circulació i l'aigua es perd."
Laura Moreno, responsable del programa d'espècies WWF Espanya, explica que a la COP16 han presentat un decàleg per preservar l'Amazones amb l'objectiu d'arribar a la desforestació zero. Protegir l'ecosistema de l'Amazones és beneficiós per a tot el planeta: "seria un risc que en lloc d'absorbir carboni acabés sent-ne una font emissora".
"L'Amazones és un dels grans pulmons del planeta i el que està en risc ara és que hi hagi una reducció de les precipitacions, que tot el bosc tropical col·lapsi, i es transformi l'ecosistema d'un bosc tropical a una sabana."
Moreno alerta que seria molt perillós perdre tots els recursos que ens aporta un bosc com l'Amazones: fusta, plantes medicinals, la regulació del clima, de l'aigua... Uns beneficis que arriben a tot el planeta.
Arribar al punt de no retorn tindria un impacte devastador per a les comunitats locals i per a milers d'espècies que hi viuen. Aquests dies a Colòmbia, a la COP16, els països han d'assolir compromisos amb els seus plans d'acció nacionals per evitar la pèrdua de biodiversitat que pot portar el planeta al col·lapse mediambiental.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Biodiversitat