La manifestació contra el canvi climàtic a Berlín d'aquest divendres ha acabat a la Porta de Brandenburg (Reuters)
La manifestació contra el canvi climàtic a Berlín d'aquest divendres ha acabat a la Porta de Brandenburg (Reuters)
Berlín

Greta Thunberg a Berlín: "Volem un futur, potser és demanar massa?"

La jove activista sueca que va iniciar les vagues pel clima encapçala la manifestació de divendres a la capital alemanya per reclamar que el país abandoni el carbó com a energia abans del previst

Josep Maria CampsActualitzat

Com cada divendres des de ja fa força setmanes, el Parc dels Invàlids de Berlín, just al costat del ministeri d'Economia i Energia alemany, s'ha omplert aquest matí de joves activistes contra el canvi climàtic.

La convocatòria d'aquesta setmana ha comptat amb una participant d'excepció: l'activista sueca Greta Thunberg, que el setembre va ser la primera a fer vaga escolar pel clima.

 

 

32 setmanes després d'iniciar el que ja s'ha convertit en un moviment planetari, la jove de 16 anys ha penjat el missatge habitual a les xarxes socials mostrant la seva pancarta en suec, que diu, simplement, "Vaga escolar pel clima":

 



 

 

"Casa nostra s'està cremant"

La pancarta de la capçalera d'aquest divendres recull una de les frases més emblemàtiques del discurs de Thunberg i que ja s'han fet famoses: "Casa nostra s'està cremant", en anglès. Al darrere, uns 25.000 manifestants, la majoria adolescents, la majoria noies.

 

A Berlín, la convocatòria consisteix cada setmana en la concentració de les 10 del matí, una manifestació fins al Parlament alemany i la cancelleria i el retorn al parc dels Invàlids. Aquest divendres, però, els manifestants han acabat el recorregut a la Porta de Brandenburg.


"Volem un futur, potser és demanar massa?"

En el seu estil concís i contundent, Thunberg ha reclamat als concentrats que surtin de la seva zona de confort:

"Les generacions anteriors han fracassat amb la crisi més gran que la humanitat ha afrontat mai. Quan els diem que estem preocupats pel futur de la nostra civilització, només ens donen copets al cap i diuen: ‘No us preocupeu, tot anirà bé."

"Però hauríem de preocupar-nos, hauríem de tenir pànic. Però per pànic no vull dir sortir corrent i cridant, sinó que em refereixo a sortir de les nostres zones de confort. Perquè, quan estàs en una crisi, canvies el teu comportament."

"Ens hem trobat avui aquí perquè compartim un objectiu comú: volem un futur, potser és demanar massa?"

L'activista sueca de 16 anys Greta Thunberg, aquest divendres a Berlín (Reuters)

 

Els polítics critiquen que faltin a classe

La presència de Greta Thunberg a Berlín ha revifat el debat que hi ha a Alemanya sobre aquestes vagues escolars: d'una banda, hi ha polítics que hi han mostrat suport, com és el cas de la mateixa cancellera, Angela Merkel.

Però dirigents del mateix partit de Merkel les han criticat: és el cas, precisament, del ministre d'Economia i Energia, Peter Altmaier, que ha dit que "les manifestacions no serien menys rellevants fora de l'horari escolar."

Una de les adolescents organitzadores de la vaga a Alemanya, Franziska Wessel, ha reiterat la intenció de fer-les en horari escolar: 

"Continuarem faltant a l'escola els divendres perquè no podem continuar així amb el clima, cal posar el fre de mà."

A Alemanya, la motivació de les vagues se centra sobretot en l'abandonament del carbó com a font d'energia, que el govern ha marcat pel 2038. Els manifestants reclamen que s'avanci al 2030.

 

 

 

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut