S'ha començat a buidar la presa de la central de Kakhovka per "minimitzar el desastre" en cas d'atac
S'ha començat a buidar la presa de la central de Kakhovka per "minimitzar el desastre" en cas d'atac (Google maps)

L'amenaça de la presa de Kakhovka: Rússia i Ucraïna s'acusen de voler-la dinamitar

El trencament de la presa, que acumula 18 milions de metres cúbics d'aigua, inundaria en dues hores una vuitantena de poblacions, inclosa la ciutat de Kherson

RedaccióActualitzat

Les autoritats prorusses de la regió ucraïnesa de Kherson han demanat als civils que abandonin la ciutat "de forma immediata" i els aconsellen que passin fins a l'altra riba del riu Dniéper davant l'avanç de les tropes ucraïneses.

L'evacuació de Kherson va començar a mitjans de setmana i, segons el vicegovernador prorús, uns 25.000 residents de la regió ja han travessat el riu cap a zona russa. Al port fluvial de Retxport surten ferris per transportar aquells que volen abandonar Kherson cap a la ciutat d'Oleixki, al marge dret del riu.

Civils evacuats de la ciutat de Kherson arriben en ferri a Oleixki, al marge dret del riu Dniéper
Civils evacuats de la ciutat de Kherson arriben en ferri a Oleixki, al marge dret del riu Dniéper (Reuters/Alexander Ermochenko)

Es preveu que uns 60.000 civils abandonin Kherson. Els prorussos parlen d'"evacuació" i els ucraïnesos, en canvi, asseguren que es tracta de "deportacions massives" cap a Rússia.
 

La central de Kakhovka, objectiu militar?

A la preocupació per la situació de milers de civils que es veuran obligats a abandonar casa seva, s'hi afegeix la inquietud per la gran presa de la central hidroelèctrica de Kakhovka, situada al nord de Kherson. Tant Kíiv com Moscou alerten que l'enemic té plans per bombardejar o fer volar la presa, que emmagatzema 18 milions de metres cúbics d'aigua.

Ucraïna assegura que Rússia ha minat la presa per fer-la saltar pels aires quan els soldats russos es vegin obligats a abandonar-la. Moscou, en canvi, alerta que la presa és un objectiu clar dels bombarders ucraïnesos.

Sigui quin sigui l'atacant, si finalment la presa de Kakhovka és atacada, es causarà una catàstrofe humana i ecològica: el trencament de la presa inundaria més de 80 municipis en només dues hores, inclosa la ciutat de Kherson.

 Kíiv i Moscou s'acusen mútuament de té voler bombardejar la presa, que emmagatzema 18 milions de metres cúbics d'aigua
Kíiv i Moscou s'acusen mútuament de voler bombardejar la presa, que emmagatzema 18 milions de metres cúbics d'aigua (Google Maps)

Comencen a buidar-la

L'exèrcit rus ha reconegut que la situació és "molt tensa" i el cap de les forces russes a Ucraïna ha assegurat que caldrà "prendre decisions difícils". A Occident, aquesta frase s'ha interpretat com una clara amenaça.

Aquest dissabte, s'ha començat a buidar aigua de la central hidroelèctrica. Ara sota control rus, els seus responsables asseguren que volen minimitzar el desastre que provocaria un trencament de la presa en un atac dels ucraïnesos.

Kíiv nega tenir cap pla d'atac a Kakhovka i, en canvi, assegura que els russos han minat la presa per cobrir el replegament de les seves tropes. Volodímir Zelenski ha demanat l'enviament d'una missió internacional a la central hidroelèctrica.

Atacs a les centrals elèctriques

Quan estan a punt de complir-se vuit mesos de l'inici de l'ocupació de l'exèrcit rus a Ucraïna, l'atac a infraestructures energètiques sembla ser el nou objectiu militar.

Bombers intenten apagar el foc provocat per un atac rus a una central energètica d'Ucraïna
Bombers intenten apagar el foc provocat per un atac rus a una central energètica d'Ucraïna (Reuters)

Més d'un milió de llars a Ucraïna no tenen electricitat pels bombardejos russos d'infraestructures energètiques. El president ucraïnès afirma que els atacs aeris han danyat el 30% de les centrals elèctriques els últims dotze dies, i ha fet una crida a reduir el consum de llum.

L'operador elèctric d'Ucraïna, Ukrenergo, ha dit que els bombardejos de les últimes hores superaran els atacs del 10 al 12 d'octubre.

Pobles i ciutats han decretat talls de subministrament fins que es puguin reparar les instal·lacions. Els ciutadans encaren la tardor i l'hivern amb la previsió de fortes restriccions i talls energètics.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut