L'AMEP i la XSE reclamen un grup de treball Estat-Generalitat per assolir una energia pública i sostenible
ACN Terrassa - L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP) i la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) reclamen als governs de l'Estat i la Generalitat que creïn un grup de treball que garanteixi el procés de canvi normatiu que impulsar una energia pública i sostenible a Catalunya. Així ho recull el decàleg que les dues entitats han presentat aquest dimecres a Terrassa, i on hi destaca la necessitat crear un model democràtic, inclusiu i descentralitzat, semblant al que pot tenir la gestió d'altres serveis com l'aigua a dia d'avui. De la mateixa manera, reclamen que es recuperi l'avantprojecte de la Llei de Transició Energètica i activar el Consell Assessor per la Transició Energètica i la Taula de Participació.
Les dues entitats han presentat un decàleg de propostes per a una energia pública i sostenible a Catalunya, una proposta adreçada principalment al Govern. La iniciativa reclama a l'executiu tramitar de manera definitiva la Llei de Transició Energètica: "Necessitem posar al centre la funció social de l'energia i impulsar un model energètic descentralitzat, democràtic i inclusiu", defensa Irene González, membre de la XSE.
En aquesta línia, reclama que es posin en marxa dos dels avantprojectes que en penjaven directament, com ho són la creació del Consell Assessor per la Transició Energètica i la Taula de Participació per la Transició Energètica. González posa de manifest que els estralls de la dana al País Valencià han demostrat el "repte immens" que hi ha a l'hora de combatre l'emergència climàtica: "L'energia està orientada més al benefici econòmic que a les mesures que calen per afrontar els reptes climàtic i social, i creiem que el Govern té el deure de, més enllà de desenvolupar el Pla Integral d'Energia i Clima anunciat fa cinc dies, recuperar l'avantprojecte de Llei de Transició Energètica i tramitar-la".
És per això que els dues entitats consideren que la titularitat pública de la distribució de la xarxa elèctrica és clau per garantir el dret d'accés de tots els consumidors, una energia que ha de ser justa, verda i democràtica. "Demanem crear un grup de treball entre Generalitat i Estat per a desenvolupar un procés de canvi normatiu global i que l'energia sigui un dret essencial", apunta la presidenta de l'AMEP i regidora d'Energia de l'Ajuntament de Terrassa, Patrícia Reche. "Cal treballar per una xarxa de distribució i recuperar les competències per a l'administració local", afegeix.
En aquesta línia, destaca que cal dotar la Direcció General d'Energia de Recursos per a poder fer una avaluació de la xarxa, amb un projecte d'auditoria general que reculli tota la informació ja existent i la que es generi amb l'anàlisi.
Actuació integral
El decàleg també recull la necessitat de desenvolupar el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables, que garanteixi el seu desplegament "just i planificat", així com dotar l'empresa pública l'Energètica d'un pressupost extraordinari i un d'un marc normatiu sòlid per a identificar oportunitats pel desenvolupament públic de l'energia renovable. Pel que fa a la participació, aposten per una Taula de Diàleg Social que abordi l'accés universal a l'energia.
A diferència del que pot passar amb el servei d'aigua, amb el sector energètic hi ha una manca de competències del seu control amb caràcter públic. És per aquest motiu que el document inclou la necessitat de caminar cap a una titularitat pública de la xarxa de distribució, que permetria combatre "deficiències en el manteniment i inversions escasses" que hi ha actualment.
La proposta també preveu promoure les comunitats energètiques i l'autoconsum, així com l'emmagatzematge i la recuperació de centrals hidroelèctriques sota domini públic. Pel que ha a l'aprofitament, les entitats també consideren que cal reforçar la rehabilitació energètica d'edificis, així com l'impuls de l'hidrogen i el biogàs com a combustibles alternatius als fòssils.
En el decàleg també es posa èmfasi en combatre la pobresa energètica, en base al conveni entre el Govern i Endesa signat l'any 2021 per assumir el deute de més de 35.000 clients en situació de vulnerabilitat. L'aposta és ampliar-lo a altres grans distribuïdores, com és el cas de Naturgy.
Amb tot, l'AMEP celebrarà el proper 12 de desembre a Girona la seva Assemblea general ordinària, que precedirà la jornada "Titularitat Pública de la Xarxa de distribució d'electricitat" que organitzen conjuntament amb la XSE i l'Ajuntament de Girona. L'objectiu és aportar coneixement que mostri la viabilitat d'un model energètic públic, amb valors destacats com el de la sostenibilitat i el benefici per al conjunt de la ciutadania.