Un metge rebent la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19 a Mèxic
Un metge rebent la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19 a Mèxic ((Reuters/Edgard Garrido))

L'Amèrica Llatina comença la vacunació massiva en ple repunt de casos de Covid

A Mèxic, Xile i Costa Rica administren la vacuna de Pfizer-BioNTech, mentre que l'Argentina farà servir la russa Sputnik

RedaccióActualitzat

La vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech ja s'ha començat a administrar a Mèxic, Xile i Costa Rica. A l'Argentina les injeccions començaran a posar-se dilluns i, en aquest cas, l'opció triada és la russa Sputnik.  Aquests quatre països es converteixen, doncs, en els primers a administrar el fàrmac de tota l'Amèrica Llatina.

El pla preveu immunitzar primer el personal sanitari i la gent gran i després la resta de la població. La vacunació arriba, d'aquesta manera, a una de les regions del món més castigades per la pandèmia, on el virus també ha fet agreujar els casos de pobresa i fam entre la població.  


Mèxic vol vacunar a tothom abans del 2022

La primera a rebre la vacuna ha estat una infermera mexicana, María Irene Ramírez, que ha rebut la vacuna "com el millor regal del 2020", i ha afirmat que el fàrmac "li dona seguretat per seguir endavant amb la guerra contra l'enemic inivisible".

La primera infermera a ser vacunada a Mèxic contra la Covid-19
La primera infermera a ser vacunada a Mèxic contra la Covid-19 ((Reuters/Edgard Garrido))

A Mèxic, el quart país del món amb més morts per Covid-19, es preveu que la vacunació sigui universal i gratuïta i que els 130 milions de mexicans es puguin vacunar de forma gradual entre el febrer de 2021 i el març de 2022.

El govern mexicà compta amb 34,4 milions de vacunes de Pfizer, 77,4 milions de la britànica AstraZeneca i 45 milions de la xinesa CanSino.


Xile comença a vacunar en un moment de repunt de casos

A Xile, la vacunació ha començat en un dels barris més humils de Santiago i també al personal sanitari. Pel president, Sebastián Piñera, es tracta d'"un moment d'esperança per a tots els xilens".

En aquest país ja han rebut un primer lot de 10.000 dosis de la vacuna Pfizer-BioNTech i aniran rebent lots de forma consecutiva fins a arribar als 10 milions de dosis que Xile té reservades al laboratori, segons ha afirmat Piñeira.

En les últimes 24 hores, el país ha tornat a registrar més de 2.000 casos nous, una tendència a l'alça que va començar fa deu dies amb un increment en els positius, sobretot a la capital.


Costa Rica vol aconseguir immunitat de grup el 2021

Les autoritats de Costa Rica han comparegut explicant que l'inici de la vacunació és "l'inici del camí" per acabar amb una pandèmia que està en el moment més crític al país, amb l'ocupació a cures intensives crítiques superior al 90%.

Una dona gran rep la vacuna a San José, Costa Rica
Una dona gran rep la vacuna a San José, Costa Rica (Reuters)

La vacunació, com a la resta de països, es farà de forma progressiva. Les autoritats han explicat que serà un procés lent, que s'estendrà durant tot el 2021 i que pretén cobrir el 80% de les persones majors de 18 anys per aconseguir immunitat de grup.


A l'Argentina, la vacuna russa crea polèmica

A l'Argentina, la vacunació començarà la setmana que ve. Ja han rebut una remesa de 300.000 dosis procedents de Rússia i en els següents dies esperen rebre'n diversos milions més.

El president de la nació, Alberto Fernández, ha anunciat en un tuit la seva satisfacció amb l'aliança russa.

 

Tot i això, la compra de la vacuna russa ha generat una forta polèmica els últims dies, principalment després que el president rus, Vladímir Putin, digués que encara no estava preparada per aplicar-se a més grans de 60 anys.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus VacunesArgentina
Anar al contingut