Protestes contra la sentència del procés a la plaça Urquinaona
Protestes contra la sentència del procés a la plaça Urquinaona (Germán Lama/Europa Press)

L'amnistia per als manifestants s'encalla als tribunals, segons entitats independentistes

Gairebé tres mesos després de l'entrada en vigor de la llei de l'amnistia, es comencen a alentir els casos de manifestants encausats a qui se'ls va aplicar la llei

Roger RoviraActualitzat

Inicialment, tot feia pensar que l'amnistia seria més fàcil d'aplicar en casos de manifestants que no pas en el d'altres processos amb polítics implicats. La realitat, però, no ha estat així, i ara s'apunta a un nou escenari en relació amb les persones encausades per delictes de desordres o atemptat contra l'autoritat.

Des del juny, quan es va posar en marxa la llei, només s'ha aplicat la mesura a 48 manifestants i activistes dels 419 casos que preveia Alerta Solidària.

Al silenci a l'hora d'aplicar l'amnistia en molts d'aquests casos, ara s'hi suma el fet que puguin estar pendents de recurs al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional. A continuació, parlem de dos casos que poden marcar la resta de processos semblants.
 

Els "tres de Granollers" al Tribunal Suprem

Condemnats a penes de presó de fins a tres anys i mig per atemptat i lesions durant les protestes postsentència, van ser un dels primers casos a ser amnistiats. Va ser el 25 de juny, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declarava extingida la responsabilitat penal dels tres implicats.

Ara, però, un recurs de l'acusació particular --representada pel mosso a qui van ferir-- reactiva el cas. Un procediment que, segons Alerta Solidària, podria provocar la paralització de resta de casos semblants, tant si hi ha hagut pronunciament del jutjat com si no.

Així ho relata Martí Majoral, membre del col·lectiu, en declaracions a TV3: "Hem tingut una obstrucció jo diria que prevaricadora perquè no ens donaven resposta a moltíssimes instàncies d'amnistia durant aquests mesos."

I continua dient que ara "entrem en una fase en què els tribunals tindran una excusa legal i vàlida per aturar-ho tot". Això passa a banda dels casos dels polítics i impacta sobre els manifestants, els independentistes de base.
 

El cas d'un jove condemnat per aldarulls al TC

Es tracta del cas d'un condemnat per les protestes postsentència a Girona. Un procediment pendent també de resolució que tindrà, segur, transcendència en la resta de casos.

En aquest, però, amb la vista posada al Tribunal Constitucional. El TC decideix aquests dies si assumeix aquesta causa a petició del Tribunal Suprem. Un fet que podria paralitzar l'amnistia i marcar el desenllaç de la resta d'encausats per aldarulls i atemptats a l'autoritat.

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, ho valora així: "La fúria està sobre activistes que han exercit el dret més fonamental de tots, ja que el dret de protesta és el que permet defensar tots els altres. Per tant, s'allarga el dolor quan l'objectiu prioritari de la llei d'amnistia era acabar amb la fase de la repressió."

 

ARXIVAT A:
Amnistia
Anar al contingut