Crisi a l'ANC: Pesarrodona deixa la vicepresidència i pleguen 13 secretaris nacionals
Els dimissionaris són del sector crític amb el projecte de llista cívica que defensava la presidenta, Dolors Feliu
Crisi a l'Assemblea Nacional Catalana, la més greu de la institució des de la seva fundació, l'any 2011.
La reunió del secretariat nacional de l'ANC ha acabat amb la renúncia de Jordi Pesarrodona a la vicepresidència i la dimissió de 13 secretaris nacionals, que s'afegeixen a dues dimissions més que hi ha hagut els últims dies.
Pesarrodona continuarà al secretariat, fins ara format per 68 membres, i queda en funcions mentre s'obre un procés per trobar-li un substitut.
Els dimissionaris formaven part del sector crític, que s'oposava al projecte de llista cívica per presentar-se a les eleccions al Parlament, que defensava la presidenta, Dolors Feliu. L'entorn contrari a Feliu havia advertit que dimitiria si la presidenta no afrontava una qüestió de confiança.
Feliu no dimitirà
"S'ha fet un esforç de conciliació, majoritàriament recolzat, però no ha estat suficient per a aquests secretaris, que no se senten còmodes i que han dimitit" ha explicat Feliu, a la sortida de la reunió, que s'ha fet al Centre Moral i Cultural del Poblenou de Barcelona. Feliu, però, no es planteja dimitir.
En un comunicat, la direcció de l'ANC ha dit que lamenta aquestes dimissions i que treballarà per substituir-les. Els dimissionaris, que continuaran dins de l'entitat, són Joan Carles Manzanero, Josep Pinyol, Lluís Sobrevía, Isabel Ramon, Teresa Sabé, Maurici Sabater, Josep Pedrol, Manel Gener, Albert Coll, Antoni Serrano, Joan Torres, Eloi Gispert i Joan Olivé.
"Es farà un nou procés i esperem que molta gent s'hi presenti perquè el projecte continua", ha dit Dolors Feliu.
Reconduir desavinences
Segons el comunicat oficial, el secretariat ha debatut sobre la democràcia interna de l'entitat, amb "voluntat d'apropar posicions i reconduir desavinences".
En aquest sentit, s'ha aprovat una proposta de resolució sobre el compromís del secretariat amb els "valors de democràcia interna i diàleg" de l'Assemblea, per tal de millorar les relacions i el seu funcionament intern. Aquí hi ha hagut 40 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc.
La reunió del màxim òrgan de decisió entre assemblees s'ha celebrat després que, a finals de gener, l'entitat rebutgés per 28 vots a favor i 29 en contra crear un grup de treball per presentar una llista cívica a les eleccions catalanes, iniciativa que necessitava el suport de dos terços dels presents (38 vots) per prosperar.
Menys d'un any de presidència
La crisi arriba quan encara no fa un any que Dolors Feliu presideix l'entitat. Va aconseguir 48 vots enfront dels 16 de Jordi Pesarrodona, que era el candidat més ben posicionat després d'haver guanyat les eleccions al Secretariat Nacional de l'entitat.
El col·lectiu Indesinenter, en el seu primer comunicat, del 7 de febrer, ja parlava de "greu crisi interna", l'ANC, en un comunicat fet públic aquest dijous, defensava els "mecanismes de democràcia interna" de l'entitat.
Recordava, a més, que "l'impuls d'una llista cívica es va incloure en el full de ruta" aprovat el maig de 2022 i assegurava que el debat al voltant d'aquest compromís "serà totalment transparent i no serà breu".
Afegia que "sempre hi ha hagut debats intensos" i que "la presència de posicions diverses certifica la transversalitat de l'Assemblea".
- ARXIVAT A:
- ANC