L'anorèxia i bulímia, a examen: "El model de bellesa, el més perillós que ha existit mai"
- TEMA:
- Anorèxia
Quatre de cada deu menors entre 12 i 16 anys han patit burles per part dels seus companys, la majoria pel seu aspecte físic. A més, un terç dels adolescents, 34% les noies i 22% dels nois, han fet dieta per canviar el seu aspecte físic.
Són dades preocupants que ha tret a la llum l'Associació contra l'anorèxia i la bulímia en motiu del Dia Mundial de la Lluita contra els TCA, que és aquest dilluns 30 de novembre.
L'associació alerta que els trastorns de la conducta alimentària són malalties mentals molt greus, amb una alta taxa de mortalitat i que afecten 1 de cada 20 adolescents, sobretot les noies.
Afegeixen, també, que la gran majoria de joves que tenen una TCA l'han iniciat a través d'una dieta per baixar de pes i que cal anar molt en compte en normalitzar aquest tipus de comportaments perquè poden derivar fàcilment en casos d'anorèxia o bulímia.
Sara Bujalance, directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia, explica que aquesta necessitat de fer dieta, sobretot per part de les noies, prové del model de bellesa actual, que defineix com a perillós:
"El model de bellesa actual, en el cas femení, és excessivament prim, d'un clar infrapès. És el model de bellesa més perillós que ha existit en tota la història."
El confinament derivat de la Covid-19 també ha provocat que augmentin els casos de TCA i la seva gravetat. Estar tancat a casa i l'angoixa de la situació ha fet que molts joves adquireixin conductes obsessives amb el seu físic.
L'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia alerta també que un 21 per cent dels adolescents no fan cap àpat diari en família, i considera que, si com a mínim en fessin un, es reduiria un 35 per cent la possibilitat que els joves pateixin un trastorn alimentari. I recorden que sobretot cal treballar l'autoestima, les habilitats socials i el sentit crític sobre el model de bellesa.
Les dades s'han obtingut amb una enquesta feta entre el setembre del 2019 i el març del 2020 a 2.400 alumnes de l'ESO d'escoles públiques, concertades i privades de Catalunya.
Fer dieta, conducta normalitzada però de risc
Si un adolescent decideix fer dieta és tan preocupant com si els seus pares se'l troben prenent drogues, explica Sara Bujalance, directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia.
Les dades confirmen que un 32% de les noies i un 15% dels nois es volen aprimar. I és que les dietes entre els joves són una conducta molt normalitzada, però són un factor clau per desenvolupar conductes del trastorn alimentari.
Bujalance recalca que cap persona s'hauria de sotmetre a un canvi de dieta per temes estètics. Les dietes només haurien d'estar justificades per temes mèdics o de salut.
Molts adolescents, però, especialment noies, segueixen dietes i busquen aprimar-se per temes de pressió estètica. L'associació explica que hi ha un missatge erroni entre les joves i és que: "Cal estar prima perquè t'estimin i, a més, es pot aconseguir amb un canvi de dieta".
Bujalance conclou que ser dona i adolescent són els factors de risc més habituals per desenvolupar trastorns de la conducta alimentària i encara més si van associats a la manca d'autoestima o a la inseguretat.
Com es manifesten els TCA?
Els trastorns de la conducta alimentària sovint van de la mà d'un estat d'ànim alterat, més irritabilitat, baixa autoestima i insatisfacció corporal.
A més, les persones que els desenvolupen fan canvis d'hàbits alimentaris de forma brusca, mengen menys i rebutgen els aliments processats, dolços o amb massa oli.
També experiment un canvi de pes substancial i, en molts casos, fan activitats esportives de forma obsessiva i dirigides únicament a baixar de pes.
D'altra banda, aquests comportaments sovint van acompanyats de conductes purgatives com vòmits.
Cada cop més joves
Un altre tema que adverteixen des de l'associació és que cada cop han detectat aquestes conductes en més joves. Ara, hi ha més nens i nenes menors de 12 anys, a vegades fins i tot de 9 i 10 anys, que desenvolupen un trastorn alimentari com l'anorèxia o la bulímia. Una tendència que ja detectaven abans de la pandèmia.
La directora de l'associació, Sara Bujalance, creu que això es deu a que els menors cada cop tenen accés a internet des d'una edat més prematura i que a les xarxes veuen models estètics que els agradaria imitar.
Afegeix que cada cop s'està sexualitzant més la infància. Un exemple el trobem en la roba. La roba infantil, sobretot la de les nenes, imita cada cop més la dels adults i això fa que els infants vulguin tenir uns cossos que no són els que els pertoquen per l'edat.
El confinament i els TCA
El confinament també ha passat factura en els trastorns alimentaris De fet, entre el març i el juny del 2020, coincidint amb els mesos d'estat d'alarma, s'han triplicat les demandes d'ajuda a l'associació respecte al mateix període de l'any passat. El 2019, van rebre 1.950 demandes d'ajuda per trastorns alimentaris i aquest any ja n'han rebut 5.000.
Bujalance explica que aquest augment es deu, sobretot, a que molts pares han hagut de conviure moltes més hores de l'habitual amb els seus fills i han descobert que tenen TCA.
Un altre factor que explica aquest increment és que moltes persones que estaven en situació de risc, amb l'angoixa i la inseguretat del confinament, han acabat desenvolupant els trastorns alimentaris.
Tot això, en un moment en què l'assistència sanitària era més difícil que mai perquè la Covid-19 era la gran prioritat. L'associació confirma que el confinament ha provocat que més noies i nois hagin ingressat en unitats de tractament en una situació greu perquè, a part dels trastorns alimentaris, tenien problemes psicològics greus com la depressió o l'ansietat.
- ARXIVAT A:
- Alimentació Anorèxia Bullying Menors