L'antic conjunt industrial de Can Ricart reviu amb projectes de futur
Can Ricart és l'antic conjunt fabril més gran i més ben conservat del Poblenou de Barcelona, en uns terrenys d'unes tres hectàrees. Ha estat l'escenari d'una llarga lluita per la conservació del patrimoni industrial. Els defensors de la seva preservació van aconseguir aturar els enderrocaments el 2005, i el 2008 es va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional un 67% del conjunt. Però, després de diversos projectes mai realitzats, com la Casa de les Llengües, el conjunt s'ha anat deteriorant.
Ara hi ha actuacions per revitalitzar-lo. Aviat obrirà el Casal de Joves; es fan activitats culturals i veïnals i s'ha reobert la plaça; i la fàbrica de creació Hangar manté la seva activitat. Però la clau pel futur és que avanci el projecte que afecta la part més gran del recinte protegit. L'Ajuntament de Barcelona ha cedit 7.000 metres quadrats a la Universitat de Barcelona per fer-hi un Parc de les Humanitats i les Ciències Socials. Les obres començaran aviat en una nau on ja s'han fet les prospeccions arqueològiques. Hi anirà la sala de reserva de la biblioteca de la Universitat, amb espais de consulta per als investigadors.
La UB projecta un gran parc científic orientat a la producció de continguts en l'àmbit de les humanitats. Ja es treballa en una altra nau del Poblenou, Can Jaumandreu, on hi ha el centre de digitalització de manuscrits i llibres i diversos espais per fer debats, convencions i congressos. A Can Ricart, el centre de digitalització es potenciarà amb serveis de restauració de llibres i documents.
En tres grans naus de Can Ricart, hi haurà les oficines del parc, zones de treball i recerca, i es farà producció audiovisual, de divulgació de la Universitat, i també del sector privat, amb platós i sales de so i edició. Un dels objectius del parc és que grups universitaris puguin interactuar amb empreses i amb institucions socials en projectes amb viabilitat econòmica. Es preveu que tot el parc estarà enllestit cap a l'any 2020.
Segons Gaspar Coll, delegat del rector de la UB per al Parc de les Humanitats i les Ciències Socials: "Com que anem per parts, probablement la biblioteca de reserva pugui estar cap a finals del 2017, i també alguna de les naus per fer els platós pugui estar una mica abans. I això és bàsic, perquè generarà activitat i sinergies, i també generarà alguna activitat econòmica que ens pugui ajudar també a cofinançar aquest gran projecte. I que no fracassi, perquè a Can Ricart ja li toca que hi hagi un projecte que sigui reeixit."
Can Ricart es va construir a partir del 1853, obra dels arquitectes Josep Oriol i Bernadet i Josep Fontserè, i va ser la primera gran fàbrica tèxtil de vapor del Poblenou. Amb el temps, les naus es van anar reconvertint a altres usos. L'any 2005 encara hi havia uns 250 treballadors en una trentena d'empreses, i algunes feien productes de qualitat i per a la exportació.
Però el 22@ va obrir la porta a grans projectes immobiliaris. Només la intensa reivindicació veïnal i d'experts en patrimoni va aturar els enderrocaments a Can Ricart. A través d'una sèrie de documents que assenyalaven la importància del conjunt, van aconseguir la catalogació de nombrosos elements del patrimoni industrial del Poblenou i, finalment, que el 67 per cent de Can Ricart fos declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, l'any 2008.
Però, un cop desallotjades les empreses, van venir incendis, enderrocaments parcials, ocupacions i desallotjaments, i després el projecte frustrat de la Casa de les Llengües. Tot plegat va deixar un conjunt molt malmès, com ho estan també altres del centenar d'edificis industrials catalogats del Poblenou.
Només Hangar, un centre obert per a la recerca i la producció artística, instal·lat a Can Ricart des de fa 18 anys, ha resistit fins i tot durant els moments més difícils. Convertit en fàbrica de creació, ara suma 2.600 metres quadrats amb noves naus rehabilitades per l'Ajuntament de Barcelona. Hi ha 19 tallers d'artistes. També projectes residents amb experimentació artística i tecnològica, laboratoris, platós, espais polivalents i una residència per a artistes.
Ara Can Ricart reviu. En les pròximes setmanes obrirà el nou Casal de Joves, amb 650 metres quadrats en dues plantes d'un altre edifici que ha estat remodelat per l'Ajuntament. El gestionarà la coordinadora d'entitats juvenils del Poblenou, La Xemeneia. Per Joan Sales, de La Xemeneia, l'espai a Can Ricart "serà un lloc de trobada dels joves, on podrem reforçar les entitats que formen part del casal de joves. Era realment un espai necessari. Que estigui aquí és important perquè recuperem el llegat industrial que té el Poblenou i li donem un ús social, que a vegades es troba a faltar en altres reconversions de l'ús industrials del barri."
A la planta baixa hi ha un espai habilitat com a centre d'estudis cedit a la Taula de l'Eix Pere IV i temporalment és també el lloc de treball d'estudiants d'arquitectura de la Universitat de Cardiff que aporten idees per revitalitzar aquest sector del Poblenou.
L'Ajuntament també ha recuperat l'ús públic de la plaça central de Can Ricart i preveu obrir més accessos per a vianants cap a l'interior del conjunt.
Josep Maria Montaner, regidor del districte de Sant Martí, afirma que "la voluntat és que Can Ricart mantingui la seva memòria industrial i obrera i es converteixi en un focus de coneixement, de creativitat, d'invenció i de relació de les persones, i que sigui un focus cultural molt actiu del Poblenou, de Sant Martí, i molt pròxim a l'eix del carrer Pere IV."
Un altre dels reptes pendents és replantejar l'edificabilitat permesa als terrenys de Can Ricart que estan en mans de propietaris privats, per impedir que les construccions eclipsin el conjunt protegit.