L'antic trampolí de salts de la Vall de Núria serà un mirador

Es tracta d'un trampolí que amb el temps i la meteorologia s'ha anat deteriorant, però que els anys trenta va fer furor en el món de l'esquí
Rosa Talamàs

Ferrocarrils de la Generalitat ha decidit rehabilitar l'antic trampolí de salts de Núria, construït l'any 1933, i convertir-lo en un mirador. Les obres no començaran fins que no s'acabi la pròxima temporada d'esquí, per poder-lo tenir llest de cara a l'estiu que ve.

Un trampolí que amb el temps i la meteorologia s'ha anat deteriorant, però que els anys trenta va fer furor en el món de l'esquí.

Toni Anguera, fotògraf de muntanya, explica que a l'any 33 es va inaugurar aquest trampolí, el primer d'obra de l'estat espanyol.

"Des de les habitacions de l'hotel, la gent s'aixecava i podien veure els salts del trampolí des de l'habitació. Això no passava en lloc d'Europa".

El trampolí de la Vall de Núria. Imatges del fons Bert i Claret, Arxiu Nacional de Catalunya

Però no es va fer servir gaires anys, bàsicament per un problema d'orientació. Com diu Anguera, el problema d'aquest trampolí és que està encarat al sud. La neu en el moment que feia una mica de sol es desfeia i els esquiadors no lliscaven. "Es fumien cada bufetada", diu Anguera.

El Toni, que amb 74 anys encara corre i esquia per tots els boscos de la vall, guarda documents històrics com un butlletí del santuari de l'any 35, on es poden veure fotografies de competicions de salts, o un anuari de l'any 44, de la Federació d'Esquí, en què s'explica el salt més llarg sense caiguda, 22 metres, d'Alfonso Jiménez.

Butlletí del santuari de l'any 35 amb fotografies de competicions de salts

Ruth Bober, relacions públiques de Vall de Núria, explica que volen recuperar aquest patrimoni històric fent un mirador on la gent pugui accedir des d'aquest punt i simular com es saltava en aquella època.

Les obres no començaran fins que no s'acabi la propera temporada d'esquí, per poder-lo tenir llest de cara a l'estiu que ve.  

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut