L'antigitanisme, la discriminació racista que menys es denuncia

"Per ser gitanos, no ens van voler atendre", l'Agustín Sánchez i l'Israel Soto expliquen un dels deu casos d'antigitanisme que ha tramitat l'Oficina per la No Discriminació el 2020

Meritxell Carles Artime / Judith Burrull MestresActualitzat

L'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona ha atès, durant tot el 2020, 219 casos de discriminació. És una dada semblant a la dels anys anteriors, tot i el confinament i les restriccions de mobilitat.

Les principals causes de discriminació són el racisme i la xenofòbia, amb el 42% dels casos. I els segueixen de ben a prop l'orientació sexual i el gènere, amb el 36%. En el primer grup, el més nombrós, destaca l'antigitanisme, que representa el 9,5% dels casos.

 

 

 

L'Agustín i l'Israel són un d'aquests 10 casos que han patit antigitanisme aquest any passat. El mes de setembre van anar a un restaurant amb un grup d'amics a celebrar que havien aprovat la selectivitat. Tenien reservades tres taules de sis persones. Però a ells els van aturar a la porta i els van demanar que si volien dinar allà, havien de pagar per avançat.

De seguida van detectar que era una situació de discriminació i ho van denunciar a les xarxes. També van anar, amb cita prèvia, a l'Oficina per la No Discriminació de Barcelona, per rebre assessorament.

 

''Només per ser gitanos, no ens van voler atendre, i si ho feien, era amb unes condicions diferents a les dels demés. Llavors vam decidir trucar als Mossos d'Esquadra i denunciar la situació", explica l'Agustín Sánchez.

"El que ens van dir era que ja havien tingut problemes amb gent com nosaltres i que volia mirar qui érem... 'Amb gent com nosaltres? Amb gitanos? Per això em tractes de forma diferent?', els hi vam dir", explica l'Israel Mercader.

A l'Oficina s'ha detectat que els delictes contra els gitanos són infradenunciats i des del col·lectiu animen a visibilitzar la situació:

"Nosaltres el que volem és poder visibilitzar els casos d'antigitanisme i que el que ens va passar no li passi a un altre grup de gitanos que vagi a un altre establiment."

"Els gitanos es menystenen i per això crec que no denuncien; és un cas d'antigitanisme interioritzat, contra el que també hem de lluitar", comenta l'Israel Mercader. 

 

 

 

Amb el 35% dels expedients oberts per l'OND aquest 2020, la integritat moral ha estat el principal dret vulnerat en les diferents situacions de discriminació reportades. La integritat física ho ha estat en el 15% dels casos i la prestació de serveis, el 13%, explica Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l'Ajuntament de Barcelona.

"A l'Oficina per la No Discriminació cada vegada més estem fent intermediacions per no quedar-nos només en la denúncia, sinó també buscar la reparació a la víctima que ha patit aquesta situació."

El telèfon de contacte de l'Oficina de la No Discriminació és el 934 132 000. També s'hi pot contactar a través d'internet.

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut