L'Any Fortuny tindrà l'epicentre a Reus i farà parada en ciutats com Madrid, Roma, París, Tànger i Venècia

Actualitzat

ACN Reus - Des del pròxim dijous i fins al novembre de 2025 es commemorarà l'Any Fortuny, coincidint amb el 150è aniversari de la mort d'un dels pintors més importants del segle XIX. El calendari d'activitats tindrà l'epicentre a Reus, on va néixer, i farà parada en ciutats on va viure i treballar com ara Madrid, Roma, París, Tànger, Venècia i Nàpols, entre altres. El programa s'ha dissenyat amb la voluntat de "revisar" l'obra de l'artista, segons ha explicat el comissari de l'any, Francesc Quílez. L'historiador ha remarcat que amb el programa volen obrir "noves línies d'interpretació" del pintor amb una "mirada més contemporània", davant els "clixés" que han envoltat Marià Fortuny.

L'Any Fortuny donarà el tret de sortida el pròxim dijous a partir de les set de la tarda, en un acte institucional des del Teatre Fortuny de Reus i serà l'avantsala a un seguit de commemoracions de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Reus i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) com agents principals. Durant tot l'any es programaran exposicions, conferències i taules rodones.

Destaquen les dues mostres temporals que acollirà el Museu Salvador Vilaseca de Reus. Del 28 de novembre del 2024 al 8 de febrer del 2025 hi haurà 'Marià Fortuny. Una biografia sobre paper', amb dibuixos i estampes que es conserven al mateix museu i al MNAC. Quílez ha destacat que la "incapacitat" de Fortuny per acabar una obra d'art, una faceta poc coneguda que es vol ressaltar amb aquesta exposició. "Al darrere hi havia una autoexigència del propi pintor", ha apuntat el comissari.

La segona exposició es podrà veure del 18 de setembre al 16 de desembre de 2025. Serà la gran mostra commemorativa de l'any i duu per títol 'Fortuny l'observació de la natura'. Comptarà amb obres cedides del Museu del Prado, el Museu Sant Telmo i del Museu de Belles Arts de Bilbao, entre altres. El comissari ha assenyalat que aquesta mostra es fixarà en la "relació amb la natura", ja que era un "gran observador".

Cicle internacional

La commemoració de la mort de Marià Fortuny s'expandirà per diverses ciutats a més de Reus com ara Barcelona, Granada, Sevilla, Almeria i Madrid. Fora de l'estat espanyol també farà parada a Roma, París, Tànger, Tetuan, Nàpols i Venècia. S'hi impartiran conferències i s'organitzaran taules rodones en ciutats relacionades amb l'artista "transfronterer", descriu Quílez.

"Noves línies d'interpretació"

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha comentat que Fortuny "va ser el pintor més destacat a casa nostra del segle XIX. "Va tenir una gran projecció internacional", ha afegit. En la mateixa línia s'ha manifestat el director general de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat, Joaquim Borràs. "El seu llegat arriba més enllà de les nostres fronteres. És un moment idoni per retre homenatge, revisar i tornar a gaudir de la seva obra", ha dit.

El comissari ha insistit en la idea d'aprofitar l'Any Fortuny per "revisitar" la seva obra i "reformular alguns dels clixés que s'han fet sobre la seva figura". Alguns d'aquests ha dit que són el "colonialisme" o la "misogínia". Per això, creu que cal "proporcionar noves narratives al voltant de l'artista, actualitzades a la sensibilitat i els valors actuals".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut