L'aplicació del 155 amb un govern en funcions genera dubtes entre els juristes

Professors de Dret Constitucional consultats per TV3 discrepen sobre si en la situació actual és possible la suspensió de l'autonomia

RedaccióActualitzat

L'article 155 de la Constitució Espanyola torna a ser al centre del debat polític, però els juristes discrepen sobre si realment es pot suspendre l'autonomia per part d'un govern en funcions i amb les Corts dissoltes.

La situació no és la mateixa que fa gairebé dos anys, quan el Senat va aprovar, per majoria absoluta, l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

 

El primer pas per intervenir l'autonomia seria enviar un requeriment al president de la Generalitat i l'hauria de fer l'executiu espanyol. Aquí es plantegen els primers dubtes, per la situació d'interinitat.

Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona:

"El president d'un govern en funcions sí que podria enviar un requeriment al president Torra, en aquest cas concret."

No ho veu igual una altra professora de Dret Constitucional de la mateixa universitat, Mar Aguilera:

"És el Congrés qui ha de triar el nou govern. Aquest govern en funcions no té aquesta legitimitat democràtica perquè ja ha acabat el seu mandat. Entenc que no ho pot fer."

Mar Aguilera, professora de Dret Constitucional de la UB

 

En cas que el president en funcions pugui fer el requeriment, el següent pas és que ho aprovi el Senat. En el seu reglament, diu explícitament que és el ple qui ha de debatre la demanda d'aplicar el 155.


El paper de la Diputació Permanent

Ara les Corts estan dissoltes i funciona la Diputació Permanent. Segons la Constitució, ha de vetllar pels poders de les cambres quan no estan reunides. També hi ha dubtes sobre si aquí hi entra aprovar un 155.

Xavier Arbós no ho veu clar:

"Vetllar no és substituir. Si estiguéssim fora d'un període de sessions, la Diputació Permanent podria convocar el ple del Senat, però és que el Senat ja està dissolt i, en tot cas, les mesures per aprovar el 155 les ha d'aprovar el ple del Senat."

Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona


En canvi, Germán Manuel Teruel, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Múrcia, ho veu possible:

"L'Estat ha de poder respondre. Havent-hi una llacuna a la Constitució, hi ha aquella referència genèrica que diu que la Diputació Permanent vetllarà pels poders de la Cambra quan aquesta es trobi dissolta. Jo crec que la Diputació Permanent del Senat pot adoptar la decisió d'autoritzar l'aplicació de l'article 155."

Al juliol, el Tribunal Constitucional va avalar l'aplicació del 155 a Catalunya, el 27 d'octubre del 2017, però va argumentar que en cap cas pot comportar la suspensió indefinida de l'autonomia.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut