L'aposta europea pel blockchain pren forma a Barcelona: quines aplicacions pot tenir?

Un congrés a Barcelona reuneix empreses i experts de tot el món

La popularitat del bitcoin va estretament lligada al seu alt grau d'especulació. Després d'haver-se enfonsat amb la pandèmia, ara ha començat a remuntar. Està al voltant dels 34.000 dòlars, el doble que a principis d'any, però a la meitat dels seus màxims històrics. Entre els arguments dels seus defensors hi ha l'interès per un nou sistema de pagament i pels diferents usos que se'n pot treure de la tecnologia que hi ha al darrere: la blockchain. 

Blockchain o cadena de blocs és una tecnologia que posa una capa de seguretat a internet perquè no es puguin alterar ni modificar bases de dades i valida i certifica les transaccions que es puguin fer on-line. Una manera perquè no es pugui falsejar perquè hi ha milions d'ordinadors a tot el món que certifiquen una mateixa informació i per això no es pot canviar.

Va néixer amb el bitcoin, i per això sempre se la relaciona amb les criptomonedes, però la tecnologia en si ofereix un ampli ventall de possibilitats si s'aplica en altres àmbits. I això és el que s'ha pogut veure a Barcelona al Congrés europeu de Blockchain.

Mostra de l'interès en aquest àmbit en aquesta edició s'ha doblat el nombre d'assistents respecte a l'any passat, fins als 4.500 participants.


L'aposta europea pel blockchain

És una tecnologia molt nova i són conscients que encara desperta desconfiança. Però l'aposta d'Europa per blockchain ho veuen com un revulsiu.

La cofundadora de l'European Blockchain Convention, Victoria Gago, defensa el dinamisme del sector amb possibilitats en molts àmbits diferents. I troba que és una gran notícia que Europa lideri aquesta revolució:

"A Europa hem perdut el lideratge en Intel·ligència Artificial respecte els Estats Units i la Xina. Per això hi ha moltes ganes d'avançar en la tecnologia blockchain"
 

Barcelona reuneix experts de tot el món

Davant la gran varietat de possibilitats que ofereix, hi han entrat bancs i fabricants d'automòbils, com, per exemple, Vokswagen, Seat i Audi, presents al Congrés. En el cas de Volkswagen, ofereix serveis de finançament en alguns països.

També hi ha el projecte Dalion, sobre identitat digital, per facilitar als usuaris un control complet de les seves dades personals i no haver d'omplir formularis cada vegada que se sol·licita un servei.

Al Congrés celebrat a la Fira Montjuïc, també s'ha pogut veure una iniciativa que venia de Mèxic, Enotoken, lligada amb el sector del vi. Després d'explorar les principals regions vitivinícoles del món, els seus creadors han creat un registre amb totes les dades sobre el tast de les varietats de raïm i les característiques de la vinya per tenir un registre inalterable. Volen així superar els casos que hi ha hagut un salt generacional i quan es vulguin recuperar les vinyes es pugui fer en les mateixes condicions. 
 

La banca europea podrà oferir criptomonedes

Però el plat principal i la majoria d'iniciatives giren al voltant del món cripto. I en aquesta ocasió, les criptomonedes i la nova normativa europea, pionera al món, per regular-les. L'ha aprovat el Parlament Europeu i s'anomena MICA, les sigles en anglès per a Mercats de Criptoactius.

El que pretén és protegir el consumidor en un sector molt inestable i incert i donar més seguretat a la manera com s'organitza i ofereix serveis.

Les critpos són una de les aplicacions de la blockchain, però no l'única
Les critpos són una de les aplicacions de la blockchain, però no l'única (Pexels)

La novetat és que bancs, gestores i empreses d'inversió podran comprar i vendre criptomonedes i custodiar-les, el que vindria a ser tenir-les al banc com una guardiola. Durant aquest any que ve s'ha de detallar com s'aplica la normativa i les entitats espanyoles estan mirant si els pot interessar entrar en aquest pastís.
 

De moment, cautela 

Al Congrés, el soci del departament bancari-financer del despatx Roca Junyent, Xavier Foz, explica que té clar se'ls obre una nova oportunitat de negoci però d'entrada són cautelosos: "Estan en el moment d'estudi i investigació".

Alguns ja estan oferint aquests serveis a Suïssa, explica Foz. És el cas del BBVA i del Banc Santander, que no ho tenen en cartera però poden donar el servei a clients determinats. Però no aclareixen si aquí voldrien repetir aquesta fórmula. 

Els quatre principals bancs espanyols, Caixabank, Banc Sabadell, BBVA i Santander, consultats per TV3 es mostren prudents a l'espera que es desenvolupi com s'aplicarà la normativa. 

Per la seva banda, les agències de canvi, les anomenades Exchange i que ara compren i venen criptomonedes, veuen amb bons ulls que els bancs ofereixin aquests serveis. Assegura José Luis Cáceres, de Bit2Me, que ho veuen com "la gran oportunitat per al sector perquè l'adopció de les criptomonedes es faci més massiva", perquè els bancs donaran confiança a futurs inversors.

Però el fet que es reguli i hi entri la banca és una de les principals crítiques contra MICA, perquè xoca frontalment amb l'esperit amb què va néixer el bitcoin. "S'allunya d'aquell ideal de generar una moneda alternativa a les monedes de curs legal", argumenta José Luis Lorente, del despatx d'advocats Bird&Bird.

ARXIVAT A:
BitcoinTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut