L'aposta verda europea ha de permetre reduir un terç el consum de gas i petroli el 2030
- TEMA:
- Crisi climàtica
La transició energètica a Europa s'accelera i és imparable, segons el primer informe de Strategic Perspectives, un nou think-tank europeu, una mena de laboratori d'idees que promou l'acció climàtica com a solució a les múltiples crisis interconnectades que afronta avui la Unió Europea.
Asseguren que el Pacte Verd Europeu és el conjunt de lleis climàtiques més complet del món i que, si s'implementa, reduirà més d'un 31% el consum de gas i un 34% el de petroli per al 2030. També apunten que si s'implanta correctament i puntualment el paquet de mesures, l'energia solar i eòlica es desplegaran tres cops més de pressa en aquests set anys que en les últimes dues dècades, i proveirà la meitat de l'electricitat.
Així ho apunta a TV3 Linda Kalcher, autora principal de l'estudi i directora executiva de Strategic Perspectives:
"L'eòlica i la solar seran les principals fonts de generació d'electricitat el 2030, i això reduirà els preus de l'energia i la despesa de les llars en energia i combustibles del 8,6% al 6,1%. I això, evidentment, és la mitjana. Esperem que l'estalvi sigui superior a les llars amb rendes baixes".
Després de capbussar-se en les pàgines i pàgines de lleis climàtiques i acrònims indesxifrables del Pacte Verd Europeu, els autors asseguren que assolir aquestes xifres no depèn d'aprovar noves lleis, sinó que s'apliquin les que ja contempla l'European Green Deal.
Han analitzat com pot repercutir en la seguretat energètica, els preus de l'electricitat, la creació de 475.000 nous llocs de treball i les necessitats d'inversió, basant-se en dades facilitades per Cambridge Econometrics.
Segons aquests càlculs, el Pacte Verd facilitarà que es redueixi un 7% el preu mitjà de l'electricitat en 7 anys i permetrà instal·lar més de 50 milions de bombes de calor. També estimen que 29 milions de cotxes elèctrics arribaran a les carreteres i que el consum de gas pot arribar a caure un 31% el 2030.
Kalcher apunta que ara els governs dels estats són els que tenen la clau per assegurar la implementació:
"Una de les grans preocupacions dels estats membres hauria de ser garantir que sigui assequible, que no només les classes mitjanes o els ciutadans rics es puguin permetre el cotxe elèctric o les bombes de calor. Que vetllin de veritat per la majoria, que tota la societat se'n pugui beneficiar".
Per a la transició energètica cap a les zero emissions, els autors veuen necessari una inversió addicional de 350 bilions d'euros d'aquí a set anys, una xifra que equival al 10% de les inversions totals que van fer els 27 països de la Unió Europea l'any 2022.
A banda, també reconeixen que la inversió inicial per accedir a solucions respectuoses amb el medi ambient és massa elevada per a un ciutadà mitjà. I que els responsables polítics dels diferents estats haurien de garantir la igualtat d'accés a aquestes tecnologies "verdes" donant ajudes específiques per als que més les necessiten.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Unió Europea Ecologia Crisi climàtica