L'Aràbia Saudita condemna una universitària a 34 anys de presó per fer servir Twitter

La condemna, la més alta de la història del règim per activisme social, podria haver-se iniciat amb la denúncia d'un altre usuari de Twitter a través d'una eina oficial de la monarquia

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

L'estudiant de doctorat de la Universitat de Leeds, Salma al-Shehab, tornava de vacances al seu país natal, l'Aràbia Saudita, per visitar-hi els seus familiars i amics, quan va ser arrestada per la seva activitat a la xarxa social Twitter.

Inicialment, la condemna d'aquesta estudiant universitària de 34 anys s'havia limitat a tres anys per "causar disturbis públics i desestabilitzar la seguretat civil i nacional", tal com la justícia saudita va descriure les seves interaccions a Twitter, que incloïen el retuit i seguiment de comptes d'activisme social. El seu perfil encara està obert, però no actiu.

Aquest dilluns, la condemna inicial va augmentar considerablement: a instàncies d'un fiscal que va demanar que es consideressin altres presumptes delictes, un tribunal d'apel·lació va dictar una nova sentència de 34 anys de presó i una prohibició de viatjar 34 anys més. Els nous delictes inclouen "ajudar aquells que busquen provocar disturbis públics i desestabilitzar la seguretat civil i nacional seguint els seus comptes de Twitter".

Pel que apunta la informació de The Guardian, la dona hauria estat denunciada a través d'una aplicació gratuïta, Kollona Amn (Tots Som Seguretat) que distribueix el règim de l'Aràbia Saudita a través de les botigues d'aplicacions Apple Store i Google Play.

"Kollona Amn és una eina que permet a tots els ciutadans i residents a l'Aràbia Saudita fer el paper d'un agent de policia"

Un usuari de Twitter hauria contactat la detinguda per anunciar-li que l'havia reportat a través d'aquesta app per denunciar crims, després que aquesta hagués fet una lleugera crítica en resposta a una publicació del govern saudita sobre un nou contracte de transport públic. Dos mesos després, el gener del 2021, Salma al-Shehab va ser arrestada.

La Universitat de Leeds ha expressat la seva voluntat d'ajudar la seva estudiant, que també és mare de dos infants:

"Estem profundament preocupats després d'haver conegut els nous detalls del cas de la Salma i estem buscant consell sobre si podem fer alguna cosa per donar-li suport"

El cas de Shehab ha estat condemnat per grups de drets humans i altres mitjans de comunicació defensors de la democràcia i la llibertat d'expressió, que veuen en aquest cas una prova més de la repressió del príncep hereu Mohammed bin Salman contra la dissidència.

En declaracions a TV3, la historiadora, autora i defensora dels dets humans, Nina Ansary, ha fet referència a la ironia que suposa la sentència si es té en compte la suposada agenda modernitzadora del règim inclosa en el marc estratègic "Visió Aràbia Saudita 2030", que impulsa entre d'altres la igualtat de les dones:

"No té sentit, d'una banda, dir que defenses la igualtat de les dones, els drets de les dones i, d'altra banda, formular una sentència tan dura. [...] Crec que això es fa per donar exemple, per donar un missatge a altres dones activistes, crec que aquesta és una tàctica d'intimidació, però l'Aràbia Saudita no s'adona que no es pot aturar els activistes"

Es tractaria, segons l'Organització Saudita Europea per als Drets Humans, d'una sentència inèdita, perillosa i la més llarga dictada contra una activista, un missatge d'advertència per a totes les veus contràries al règim que arriba poques setmanes després de la visita institucional del president dels Estats Units, Joe Biden

Precisament el país nord-americà assegura que està investigant el cas i estudiant la sentència: "Excercir la llibertat d'expressió per defensar els drets de les dones no hauria de criminalitzar-se. [...] La llibertat d'expressió és un principi que defensem a tot el món en qualsevol moment, qualsevol govern, en qualsevol lloc on es trepitja aquest principi", va dir Ned Price, portaveu del Departament d'Estat en una conferència de premsa.

Amnistia Internacional també ha demanat l'alliberament "immediat i incondicional" de Salma al-Shehab:

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Drets humansAràbia SauditaTwitter
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut