L'Aràbia Saudita executa 47 persones acusades de desobediència a les autoritats i terrorisme

Dures reaccions de l'Iran i l'Iraq contra l'Aràbia Saudita per haver executat també l'imam xiïta Nimr al-Nimr, un dels líders de la Primavera Àrab
Redacció Actualitzat

L'Aràbia Saudita, un dels països amb més execucions del món, ha començat l'any aplicant la pena de mort. Riad ha anunciat l'execució de 47 persones, sota l'acusació d'haver desobeït les autoritats i haver instat a la violència sectària. Entre els executats hi ha un dels líders de les revoltes de la Primavera Àrab al país.

Es tracta de l'imam xiïta Nimr al-Nimr, a qui acusen de terrorisme per les revoltes del 2011 i el 2012 i per haver buscat la intervenció estrangera a l'Aràbia Saudita. Nimr al-Nimr reclamava millores per a la comunitat xiïta, històricament reprimida i maltractada pel règim sunnita.

La majoria dels 47 executats se'ls acusava d'haver pres part en diversos atemptats reivindicats per Al-Qaida entre els anys 2003 i 2006. Alguns han estat decapitats, altres afusellats i després penjats en una forca, que, segons la llei islàmica dels wahhabites, és la forma de càstig més severa.

Els analistes ho interpreten com un escarment per a la minoria xiïta del regne i un càstig als jihadistes. Les execucions simultànies en 12 ciutats són les més massives en un sol dia des de fa 35 anys.

Reaccions de l'Iran

Dures reaccions de l'Iran, el gegant xiïta del golf Pèrsic, contra l'Aràbia Saudita, després de l'execució del clergue xiïta Nimr al-Nimr, un dels líders de la Primavera Àrab. L'Iraq, també de majoria xiïta, i el Hezbollah libanès s'han afegit a aquestes crítiques. La fractura entre sunnites i xiïtes no para de créixer.

El ministre d'Afers Estrangers iranià ha assegurat que els saudites pagaran molt cara aquesta execució, i l'alt dirigent religiós iranià Ahmad Khatamí ha declarat que la família reial saudita serà esborrada de les pàgines de la història.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut