L'Aràbia Saudita liderarà el fòrum de l'ONU pels drets de les dones, tot i no respectar-los
- TEMA:
- Aràbia Saudita
Les Nacions Unides han escollit l'Aràbia Saudita, un país que discrimina les dones i viola el dret internacional, per presidir el fòrum sobre els drets de les dones en la pròxima reunió anual de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona.
Cap dels 45 països que formen part de l'organisme --entre els quals, Espanya-- s'ha oposat a la decisió de donar al règim saudita el lideratge d'un òrgan que té com a finalitat promoure l'empoderament femení i la igualtat de gènere. De fet, quan l'enviat de les Filipines, que és qui passa el relleu, ha preguntat si hi havia cap objecció a la candidatura saudita, s'ha fet un silenci a la sala.
A l'Aràbia Saudita les dones estan sotmeses als homes --pares, marits, germans i tutors-- a qui han d'obeir en tot, no tenen llibertat d'expressió ni tampoc de moviments, ni estan protegides quan pateixen violència de gènere. Al contrari, poden ser detingudes si abandonen casa seva perquè pateixen maltractaments.
Tampoc poden triar parella sense el consentiment de pares o tutors, que, sí que poden, en canvi, obligar-les a casar-se amb qui ells triïn. No tenen, tampoc, cap dret de custòdia sobre els seus fills. I només fa set anys que poden conduir un cotxe.
La decisió, que s'ha pres aquest dimecres a Nova York sí que ha estat durament criticada per activistes i organitzacions de drets humans, com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, que han denunciat que es doni aquesta presidència a un règim que "regula per llei la tutela masculina sobre les dones" i que "facilita la violència domèstica i l'abús sexual".
"La Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona té un mandat clar: promoure els drets de les dones i la igualtat de gènere i és fonamental que el país que la presideix ho compleixi. El terrible historial de l'Aràbia Saudita pel que fa a la protecció i promoció dels drets de les dones posa de manifest el gran abisme que separa la realitat que viuen les dones i nenes a l'Aràbia Saudita de les aspiracions de la Comissió."
Una decisió que blanqueja la repressió contra les dones
Amnistia Internacional ha recordat, en un comunicat, que al país "continuen els atacs contra els drets de les dones". I que la llei sobre l'Estatut Personal del 2002, que el govern de Riad va considerar un gran avenç cap al progrés i la igualtat, "en realitat referma la discriminació per motius de gènere en tots els aspectes de la vida familiar, des del matrimoni fins al divorci, passant per la custòdia i l'herència, i no protegeix les dones contra la violència de gènere".
L'organització de drets humans denuncia que Riad està intensificant la campanya per silenciar totes les veus crítiques al país, mentre "greixa la maquinària de relacions públiques", i té en marxa una campanya per demanar al règim saudita que alliberi totes les persones detingudes injustament per exercir el dret a la llibertat d'expressió".
L'entitat tem que aquest nomenament blanquegi un govern que no ha fet cap pas concret per acabar amb la discriminació de les dones i la vulneració dels drets: "L'Aràbia Saudita no demostra un compromís amb els drets de les dones pel sol fet d'aconseguir un lloc de lideratge a la Comissió, sinó implementant iniciatives concretes al país, com abolir el sistema de tutela masculina i renovar les disposicions de les lleis que discriminen les dones."
"Les autoritats saudites també han d'acabar amb la repressió a la libertat d'expressió i alliberar totes les persones detingudes injustament per expressar les seves opinions, inclòs el seu suport als drets de les dones."
El nou president de l'òrgan serà l'ambaixador saudita davant l'ONU, Abdulaziz Alwasil, que comptava amb el suport del grup d'estats de l'Àsia-Pacífic. Entre els vuit països del grup europeu que formen part de la Comissió de la Condició Jurídica de la Dona hi ha Espanya, Israel, Àustria, Liechtenstein, els Països Baixos, Portugal, Suïssa i Turquia.
Bangladesh estava cridat a presidir el fòrum per la igualtat de gènere de l'ONU fins que s'hi ha interposat l'Aràbia Saudita, que fa anys que desplega costoses operacions d'imatge per vendre's al món, malgrat les reiterades denúncies de violacions dels drets humans: des del Ral·li Dakar, fins a la Fórmula 1, passant pel fitxatge d'estrelles de futbol o la polèmica Supercopa d'Espanya.
Un Codi Penal que deixa impunes els "crims d'honor"
Amnistia Internacional acaba de publicar un informe sobre la repressió al país on denuncia que el sistema penal saudita atorga immunitat als homes que cometen els anomenats "crims d'honor", no tipifica com a delicte la violació conjugal i persegueix de forma ferotge les dones que defensen els drets humans, que tenen prohibit viatjar i restringit el dret a la llibertat d'expressió.
L'entitat de drets humans també recorda que el país ha imposat penes de presó d'entre 27 i 45 anys a diverses dones només per fer tuits en suport dels drets de les dones o pujar fotos a les xarxes socials sense portar l'abaia.
- ARXIVAT A:
- Masclisme Drets humans Aràbia Saudita ONU