Saudites en l'actuació del compositor Yanni, a Riad, aquest desembre (Reuters)
Dubai

L'Aràbia Saudita obrirà cines, després de 35 anys de prohibició

Està previst que les primeres sales obrin al març del 2018, en un intent del govern per revifar l'economia del país

RedaccióActualitzat

El govern de l'Aràbia Saudita aixecarà la prohibició que hi havia sobre els cinemes, després de 35 anys sense sales al país, segons ha anunciat el ministre de Cultura i Informació, Awad bin Salé Alawad.

Els primers podrien obrir el març del 2018, segons un comunicat:

"Com a regulador industrial, la Comissió General de Mitjans Audiovisuals ha començat el procés per autoritzar els cinemes al regne".

"Esperem que els primers cinemes obrin les seves portes el març de 2018"

Els cinemes es van prohibir a principis dels anys 80 per la pressió dels islamistes radicals en entendre que eren una amenaça a la identitat cultural i religiosa. La societat saudita va veure com una lectura més restrictiva de la religió desalenava l'entreteniment públic i com s'eixamplaven les diferències entre els drets dels homes i les dones.

Notícia relacionada: Detenen la noia que duia top i faldilla en un vídeo que ha encès l'Aràbia Saudita

Però l'arribada al poder del príncep hereu Mohamed Bin Salman, de 32 anys, està comportant una certa obertura dins el regne, un dels règims més estrictes i tancats del món, sobretot pel que fa als drets de les dones. L'actual govern està promovent espectacles i altres formes d'entreteniment popular, tot i l'oposició dels sectors més tradicionals. També s'estan relaxant altres prohibicions, després de l'anunci que es permetrà a les dones treure's el carnet de conduir l'any que ve.

La nota del govern detalla, però, que les pel·lícules que es mostrin a les sales seran sotmeses al control "segons els criteris que s'apliquen als mitjans de comunicació del regne", entre aquests el respecte a les seves "normes i valors morals".

Una mesura per beneficiar l'economia

L'economia del país, colpejada pels baixos preus del petroli, es beneficiarà del creixement de la indústria de l'entreteniment, segons el govern:

"Obrir els cinemes actuarà com a catalitzador pel creixement econòmic i la diversificació".

"Desenvolupant un sector cultural més ampli crearem nous llocs de treball i noves oportunitats de formació, així com també enriquirem les opcions d'entreteniment del regne".

El 2030 s'espera que l'Aràbia pugui acollir més de 300 cinemes amb 2.000 pantalles. Segons les previsions governamentals, la indústria cinematogràfica contribuirà a l'economia amb més de 20.000 milions d'euros i crearà 30.000 llocs de treball fixos. El govern treballa en el programa de reforma econòmica Vision 2030, que també podria fer que les dones comencin a participar més en l'economia.

Anar al contingut