L'Aràbia Saudita va advertir Alemanya fa un any sobre el detingut per l'atemptat a Magdeburg
El jutge envia a presó preventiva el detingut, i l'oficina d'Immigració i la policia confirmen que havien rebut almenys dues alertes sobre la seva perillositat
Dos dies després de l'atemptat al mercat de Nadal de Magdeburg, al dol i la indignació per les possibles errades de seguretat, s'hi sumen els intents -sobretot de l'extrema dreta- de treure'n profit polític, malgrat que l'atacant era islamòfob.
Encara no és clara la motivació que va impulsar el sospitós, Taleb al-Abdulmohsen, a atropellar centenars de persones al centre de Magdeburg.
El psiquiatre, de 50 anys, nascut a l'Aràbia Saudita i que resideix a Alemanya des de fa gairebé dues dècades, havia intensificat les últimes setmanes la seva retòrica antiislàmica amb missatges cada cop més amenaçadors.
Avui ha comparegut davant el jutge, que n'ha ordenat l'ingrés a presó preventiva per cinc càrrecs d'assassinat, diversos càrrecs per intent d'assassinat i d'altres per lesions corporals perilloses que corresponen als morts i ferits en l'atemptat.
També s'han donat més dades de les cinc víctimes mortals: es tracta de quatre dones de 45, 52, 67 i 75 anys, i un nen de 9 anys.
L'Aràbia Saudita va enviar alertes el 2023 sobre el detingut
Després de la commoció inicial, l'opinió pública alemanya ha començat a qüestionar les mesures de seguretat que envoltaven el mercat de Nadal i també hi ha dubtes sobre si la policia o les autoritats havien rebut avisos o tenien sospites que Al-Abdulmohsen representés un perill.
La cadena CNN va informar dissabte que l'Aràbia Saudita havia enviat alertes en diverses ocasions a Alemanya sobre el detingut. En un principi les autoritats alemanyes ho van negar, però aquest diumenge l'Oficina Federal per a la Migració (BAMF) ha confirmat que l'estiu del 2023 va rebre un avís a través de les seves xarxes socials. "Era com molts altres avisos que rebem i ens el vam prendre seriosament", però s'excusen en el fet que no són "un organisme d'investigació" i, per tant, van passar la informació a les "autoritats pertinents".
Un responsable de l'Oficina Federal de Policia Criminal ha confirmat també que van rebre un avís sobre el sospitós procedent de l'Aràbia Saudita el novembre del 2023 i ha explicat que es va obrir una investigació, però que l'avís era "abstracte i poc específic". Així i tot, diu, es va informar la policia del land de Saxònia-Anhalt, on Al-Abdulmohsen resideix. La policia no el considerava "una persona violenta".
L'extrema dreta aprofita per reobrir el debat sobre la immigració
L'atac ha tornat a posar en primer pla el debat sobre la immigració, just quan s'acaben de convocar les eleccions anticipades del febrer.
L'extrema dreta va convocar una manifestació dissabte al vespre a Magdeburg, a la qual van assistir 2.100 persones, segons la policia local. El líder d'Alternativa per a Alemanya (AfD), que també hi era, va aprofitar per carregar contra el govern federal, a qui acusa d'incompetent i d'haver "permès l'horror de Magdeburg".
Els manifestants, alguns amb passamuntanyes negres, enarboraven una pancarta amb la paraula "reemigració", un terme popular entre l'extrema dreta, que demana la deportació massiva d'immigrants i de tots els que no siguin d'origen occidental.
Els sondejos pronostiquen que l'extrema dreta es convertirà en la segona força en les eleccions generals del febrer. De fet, en les europees del juny, ja va guanyar en tots els lands de l'antiga Alemanya Oriental, inclòs el de Saxònia-Anhalt. I al setembre també va quedar primera o segona en tres eleccions regionals també de l'est.
El presumpte autor de l'atropellament massiu al mercat de Nadal s'identificava a les seves xarxes socials com a seguidor de l'AfD i també havia lloat Elon Musk, el propietari de X, que també ha donat suport en les últimes hores a Alternativa per a Alemanya i altres formacions de l'extrema dreta europea.
- ARXIVAT A:
- Extrema dretaAràbia SauditaAlemanya