L'Argentina virarà a l'extrema dreta? El país vota aquest diumenge amb Milei com a gran favorit

Eleccions presidencials d'altíssim voltatge a l'Argentina: l'extrema dreta, en ascens, busca enterrar la dreta tradicional i el peronisme de centreesquerra
Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Biosca

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

@joanbiosca
Actualitzat
TEMA:
Argentina

L'Argentina afronta aquest diumenge unes eleccions presidencials que poden canviar el rumb del país.

Els electors han de decidir qui liderarà el país durant els pròxims quatre anys: el candidat d'extrema dreta amb un discurs anticasta, Javier Milei; l'aspirant oficialista i actual ministre d'Economia enmig de la pitjor inflació dels últims trenta anys, Sergio Massa; o l'exministra de Seguretat, que ha promès mà dura contra la delinqüència i el kirchnerisme que ha governat l'Argentina durant dècades, Patricia Bullrich.

Els col·legis electorals han obert a les 8 del matí, a la una del migdia hora catalana, i tancaran a les sis de la tarda, quan aquí ja seran les 11 de la nit.

Milei, favorit

El candidat d'extrema dreta, l'economista de 52 anys Javier Milei, ja sabia que ompliria amb milers de seguidors el Movistar Arena de Buenos Aires en el seu tancament de campanya.

Ja ho va fer en les eleccions primàries de l'agost, que a l'Argentina defineixen els candidats, i Milei va ser el més votat. Les de l'agost són unes votacions en les quals vota tothom obligatòriament i són un baròmetre de com serà l'elecció presidencial. I això és aquest diumenge.

Dijous passat Milei tancava efectivament campanya en aquest gran recinte, un espai per a concerts. Un talismà polític per a l'extrema dreta, que hi va celebrar un acte polític amb un marcat estil de concert de rock:


Fins a 14.000 militants i simpatitzants de la seva formació, La Llibertat Avança (LLA), van aclamar Javier Milei com si fos una estrella.

I és que a Milei, els seus l'idolatren: el veuen com l'únic amb capacitat de canviar les coses, de fer un cop de timó de 180 graus i acabar amb "la casta política i corrupta" que gestiona l'Argentina des de fa dècades.

És el que el candidat no para de repetir i, també, el que diuen els qui el votaran quan se'ls acosta un micròfon. Com en Thiago, de 18 anys, que menciona la serra mecànica que va aixecar Milei en un acte de campanya i que va despertar crítiques sobre la seguretat: "Sempre he vist els meus pares lluitant per arribar a final de mes, sense diners, renegant dels polítics. I va arribar un dia en el qual el vaig veure a YouTube. El vaig començar a escoltar i seguir".

"Ell no ens vol ximples com tots els polítics, va de cara, és molt explícit, no ens diu mentides. I quan crida i aixeca la serra mecànica, crida en el nostre nom."

Una imatge de l'acte de campanya en el qual Milei va aixecar una serra elèctrica (Reuters/Cristina Sille/File Photo)

Conegut tertulià

Javier Milei es va fer conegut ja fa set anys als platós de televisió i als estudis de ràdio com a analista econòmic i tertulià.

El seu estil àcid, estrident, amb els cabells despentinats i a vegades a base de crits, el va fer molt conegut. També s'autoproclama mestre del sexe tàntric i amant dels gossos. En té cinc, clonats d'un que es va morir, en Conan, amb qui parla i a qui li demana consells.

"Convidar-lo era sinònim d'audiència assegurada", recorda Alejandro Fantino, periodista argentí i el primer que va convidar Milei al seu programa de televisió de les nits.

L'actual ministre d'Economia, Sergio Massa, i candidat a les eleccions presidencials (Reuters/Agustín Marcarian)

Fa dos anys Milei va fer el salt a la política. Els seus apostolats anticasta, anticorrupció, a favor de menys Estat i més mercat, a favor de les armes i a favor de la dolarització de l'economia argentina, agraden.

El 2021 es va presentar a les eleccions legislatives de mig mandat i va ser elegit diputat. Ara té a tocar la presidència de l'Argentina. Les enquestes li donen el 34% dels vots diumenge a les urnes. Però les enquestes fallen, a l'agost ningú va preveure la victòria de Milei.

Patricia Bullrich, candidata de Junts pel Canvi (Reuters/Martín Cossarini )

Es dona per feta una segona volta prevista d'aquí un mes, malgrat que alguns apunten que tot es podria resoldre demà.

Caldrà veure qui li planta cara: si la dreta tradicional que lidera Patricia Bullrich, o bé Sergio Massa, actual ministre d'Economia i cara del centreesquerra peronista. En aquesta segona posició, sembla que la cosa està més renyida.

ARXIVAT A:
Argentina Javier Milei
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut