Justin Welby, després de la cerimònia d'entronització, el març de 2013 a Canterbury
Justin Welby, després de la cerimònia d'entronització, el març del 2013 a Canterbury (Reuters/Luke MacGregor)

L'arquebisbe de Canterbury dimiteix per haver encobert un escandalós cas d'abusos a menors

El líder espiritual dels anglicans estava a l'ull de l'huracà des que la setmana passada es va publicar un informe que denunciava la seva gestió dels abusos

Enllaç a altres textos de l'autor Sílvia Heras

Sílvia Heras

Periodista d'internacional de TV3.

Actualitzat

Ho sabia i no va fer res.

L'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha anunciat que plega després que fa cinc dies es fes públic un demolidor informe sobre un abusador de menors en el si de l'Església d'Anglaterra. No ha resistit més la pressió. La investigació denuncia que Welby, de 68 anys, va conèixer els detalls sobre John Smyth i els seus abusos de nens i nois... i no el va portar a la justícia. Era el 2013.

"Queda molt clar que he d'assumir la responsabilitat personal i institucional. Crec que fer un pas al costat és el millor per a l'Església d'Anglaterra. Espero que aquesta decisió deixi clar com entén de seriosament l'Església d'Anglaterra la necessitat de canvi i el nostre profund compromís a l'hora de crear una Església més segura", ha dit l'arquebisbe en un comunicat.


Dècades d'abusos i d'impunitat

Els abusos al Regne Unit van tenir lloc a finals dels 70 i principis dels 80. Smith, mort el 2018, era un conegut advocat que feia de predicador a l'Església sense haver estat ordenat pastor. Dirigia campaments d'estiu per a joves cristians.

L'informe l'acusa d'atacar fins a 30 nens. Els triava als campaments i els portava a casa seva, i allà els fuetejava amb una vara de bambú al cobert. L'informe descriu els fets com "un règim sàdic, clarament motivat sexualment". Parla d'abusos físics, sexuals, psicològics i espirituals.

Welby a l'església de Santa Margarida, dins l'abadia de Westminster
Welby a l'església de Santa Margarida, dins l'abadia de Westminster (Reuters/Adrian Dennis)

I quan va ser descobert, Smyth va ser traslladat i va poder seguir amb total impunitat. El van recol·locar als anys vuitanta a Zimbàbue i a Sud-àfrica, on es creu que va abusar de 85 a 100 nois més de 13 a 17 anys. En total, 130 víctimes.

L'informe conclou que Smyth "podia i havia" d'haver estat denunciat a la policia el 2013, quan líders de l'Església, entre els quals hi havia Welby, van tenir detalls del que passava. Devastador. La investigació ha caigut com una bomba en el si de l'Església.


Els reptes de l'Església anglicana

La pressió sobre Welby perquè dimitís ha anat creixent els últims dies. Ell assegura que ha sentit vergonya des que es va publicar l'informe i que ha intentat introduir millores els últims anys. És el primer arquebisbe de l'Església anglicana que dimiteix per un cas d'abusos.

L'arquebisbe de Canterbury i el papa Francesc, el gener d'aquest any a Roma
L'arquebisbe de Canterbury i el papa Francesc el gener d'aquest any a Roma (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

La seva ha estat una dècada complicada com a primat, ja que ha hagut de navegar entre les esglésies més liberals d'Amèrica del nord i el Regne Unit i les més conservadores de l'Àfrica, sobretot pel que fa als drets dels homosexuals i de les dones clergues.

Welby no ha dit quan plegarà

L'Església d'Anglaterra és la mare de totes les que formen la comunió anglicana. El seu cap és el rei, Carles III, i Welby és el líder espiritual de 85 milions d'anglicans arreu del món. Tot i que l'Església anglicana és protestant, la d'Anglaterra és, en realitat, catòlica reformada. La va fundar Enric VIII el 1534 quan es va separar de la de Roma per casar-se amb Anna Bolena.

Justin Welby, amb el rei Carles III
Justin Welby amb el rei Carles III (Reuters/James Manning)

 

ARXIVAT A:
Pederàstia ReligióEsglésiaRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut