Dos gossos que esperen família a una gàbia del CAAD Maresme (3Cat/Marta Bellés)
Catalunya migdia (cap de setmana)

L'arribada de gossos que vigilen plantacions de marihuana col·lapsa la gossera del Maresme

Són animals decomissats que no poden donar en adopció per problemes de conducta o perquè estan bloquejats per un procés judicial, una situació que ha saturat el CAAD del Maresme

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Bellés

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

Actualitzat

L'entrada constant de gossos amb problemes de conducta, la majoria procedents de plantacions de droga intervingudes per la policia, han portat a una situació de col·lapse el Centre d'Atenció d'Animals Domèstics del Maresme, el CAAD.

Dels gossos que tenen recollits, més de la meitat, uns 60, no poden sortir en adopció perquè estan bloquejats per un procés judicial o per comportaments agressius.

Les instal·lacions estan saturades i els treballadors, angoixats, perquè la gestió de tants animals amb conductes problemàtiques supera la capacitat del centre.
 

​Un nou perfil de gos que no pot ser adoptat 

​El CAAD Maresme, situat a Argentona, és el centre que dona servei a una vintena de poblacions de la comarca i depèn del Consell Comarcal. Quan en algun dels municipis associats hi ha un animal al carrer, o que ha patit un accident, el recullen, el curen --si és el cas-- i en busquen el propietari. 

Al CAAD tenen equipament per atendre gossos malalts o que arriben ferits, molts atropellats (3Cat/Marta Bellés)

El centre ha passat de fer-se càrrec d'animals abandonats, perduts o maltractats, a rebre una altra tipologia d'animal --en el cas dels gossos--que els complica molt el dia a dia. ​

​Jordi Caballero, gestor del CAAD Maresme, explica que "provenen de plantacions de droga, de detencions..."

"És un nou perfil de gossos que abans no teníem, poden ser gossos dels considerats potencialment perillosos o no, hi ha de tot."

Sovint estan entrenats per atacar, i això té moltes conseqüències en la logística del centre: "Sempre hem rebut algun gos conflictiu, que no estava ben educat o socialitzat, però el problema d'ara és que són insociables tant amb persones com amb altres gossos."

"Això fa que no puguin compartir espais i ocupen en solitari gàbies preparades per acollir dos o tres animals", explica Caballero. "No tenim lloc per a cap més".

"Vam recollir tres gossos que, un cop al centre, van destrossar un altre animal."

Entre els animals que sovint queden fora del circuit de l'adopció, a més dels gossos que vigilen plantacions, n'hi ha molts que són víctimes de diferents problemàtiques socials o cadells comprats o adoptats en pandèmia, que van créixer sense socialitzar, i ara tenen problemes de conducta.

​​​​Bloqueig judicial 

​​L'agressivitat dels gossos no socialitzats o que han estat entrenats per fer la vigilància de les plantacions no és l'únic problema. ​​Des de fa pocs anys els arriben animals que estan bloquejats per processos judicials i es queden al centre molt de temps perquè no poden sortir en adopció.

En Jordi explica que provenen de diferents situacions "detencions de propietaris que van a la presó i desallotjaments". "N'hi ha que arriben perquè han atacat greument una persona o gossos que eren víctimes de maltractament i han estat retirats al seu propietari", afegeix.

I són animals que poden passar molts anys al centre, injustament:

"Encara que tinguin bon caràcter i perfil per adoptar, no poden sortir d'aquí. Només si el propietari renuncia a l'animal."​

Hi ha gossos que podrien tenir família però han de passar anys al centre perquè l'adopció està bloquejada per la justícia (3Cat/Marta Bellés)

Els grans perjudicats, els gossos en adopció

Mentre visitem el centre comprovem que hi ha gàbies pels passadissos, en llocs on els animals no es poden relaxar, i que els treballadors tenen més dificultats per fer la feina.

Al CAAD les gàbies són grans, airejades, amb espai perquè tres animals puguin conviure sense problemes, però l'agressivitat d'alguns gossos ho fa impossible.

​En Jordi es lamenta que tinguin una capacitat per a 171 gossos i 45 gats, i que actualment tenen uns 150 gossos, i d'aquests, uns 50, són en residències amb què han arribat acords: "Aquí no els podíem encabir."

"Tenim més de 40 gossos ocupant sols una gàbia i perdem molt d'espai."

Gossos en adopció jugant al pati, en les estones que surten de les gàbies. Són els més afectats per la situació (3Cat/Marta Bellés)

​Ajuda psicològica per als treballadors 

​​Al CAAD hi treballen una quinzena de persones que viuen amb angoixa la situació

​El coordinador reconeix que el punt de col·lapse que tenen fa que moltes nits no puguin dormir perquè no saben què es trobaran l'endemà: "Cada dia és diferent però això no s'atura: camades abandonades, un decomís d'un criador il·legal que ens fa arribar 40 gossos de cop, alguns en estat lamentable."

 "Tot això ens afecta emocionalment. Tenim ajuda psicològica perquè hi ha moments molts difícils."

I afegeix: "Un dels moments de màxima frustració és quan arriba un gos que té xip i pensem que podrà tornar a casa però, quan mirem de localitzar el seu amo, no hi ha dades o són d'algú que fa temps que es va desentendre de l'animal.

Els treballadors tenen suport psicològic per afrontar els moments difícils (3Cat/Marta Bellés)

​​A més, l'arribada del perfil de gossos amb problemes també ha generat situacions d'inseguretat: "Persones a qui s'ha retirat el gos i exigeixen recuperar-lo, amb amenaces, han arribat a venir amb navalles. No volen pagar les taxes que, com a servei públic, hem de cobrar per la recollida i tinença del gos."


Com funcionen les adopcions?

Els gossos que arriben sense xip, que són el 60%, poden ser aptes per adoptar si passats 21 dies no els ha reclamat ningú.

Amb els que tenen xip, s'activa el protocol per localitzar el propietari per telèfon, per carta o per les xarxes socials. Si passen 30 dies i ningú va a buscar l'animal, també pot sortir en adopció. 

​​Per experiència, el Jordi ens diu: "Si passen 48 hores i ningú ha reclamat, difícilment vindrà algú."

"Quan perds el gos i el vols recuperar, busques per tot arreu. El propietari apareix."


Buscar la millor família per a cada gos 

​Enmig d'aquesta situació tan complicada, i amb els abandonaments que es disparen a l'estiu, el centre ha de continuar funcionant per garantir un futur millor als gossos que poden optar-hi, amb els protocols habituals.

Les altes temperatures fan que els animals passin molta calor al centre. La major part del temps el passen a les gàbies, excepte quan els treballadors netegen el seu espai o surten de passeig - els que són aptes - amb els voluntaris. 

​Per això, s'ha engegat una campanya per fomentar les acollides temporals ara a l'estiu o quan arribi l'hivern: "Li hem posat 'Amb tu estic millor' perquè tothom que pugui i que vulgui vingui i s'emporti un animal a casa durant aquests mesos de tanta calor, com també fem a l'hivern, quan s'intensifica el fred."

"Fa poc ha mort una gosseta per un cop de calor, tenia altres patologies però és que els animals, amb la xafogor, pateixen molt."

 

​​Podeu contactar amb el CAAD Maresme a través les xarxes socials i de la seva pàgina web.

ARXIVAT A:
MarihuanaNarcotràficMaltractament animal
Anar al contingut