L'arribada de menors no acompanyats gairebé es triplica i desborda la Generalitat
Catalunya ha rebut aquest any gairebé el triple de menors no acompanyats que els primers vuit mesos de l'any passat. La DGAIA admet problemes per atendre'ls i, sovint, s'acaben adequant d'urgència instal·lacions que no estan pensades com a centres de menors.
Actualment, el sistema català té acollits 2.203 menors estrangers sense referents familiars a Catalunya, i les arribades, lluny d'aturar-se, cada cop van a més. A l'agost n'han arribat 450, i des de principis d'any fins ara, gairebé 2.000, pràcticament tres vegades més que en el mateix període de l'any passat.
Segons la DGAIA, el fort increment d'arribades d'aquest estiu és el que els ha obligat a buscar espais d'emergència, sense temps per informar els municipis i consensuar-hi l'acollida.
Aquest agost, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ja alertava que l'augment d'arribades de menors estava afavorint l'exclusió social i el treball il·legal com el dels top manta.
Ara, Francesc Iglesies, secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, es queixa de falta d'informació i planificació.
"Les úniques arribades de les quals hem tingut informació de menors són les que poden venir des d'alguna entitat com la Creu Roja, que treballa en diversos territoris, però per part del govern espanyol l'absència d'informació és el que ens impedeix poder treballar de manera ordenada i planificada."
Un grup de menors estrangers tutelats per la DGAIA fa setmanes que s'estan en una escola del barri d'Hostafrancs de Barcelona tancada i que la Generalitat va habilitar com a centre d'emergència. Els veïns s'ho han trobat per sorpresa.
"Em vaig trobar un nano saltant des del terrat de l'escola i em demanava un palet d'obres perquè l'hi acostés per poder saltar."
Molts veïns es queixen que des de l'arribada d'aquests nens al barri se senten insegurs.
La DGAIA ja ha anunciat que aquests menors deixaran d'estar en aquest espai molt aviat i reconeix que el centre s'ha desbordat.
Actualment el sistema català té acollits 2.203 menors estrangers sense referents familiars a Catalunya, i les arribades, lluny de disminuir, cada cop van a més.
"A la Ciutat de la Justícia, l'exigència és que la DGAIA resolgui en quatre hores la ubicació d'un menor acabat d'arribar. Quan a l'estiu arriben més de 900 adolescents i joves sense referents familiars és evident que totes les feines de planificació poden saltar pels aires."
Una masia a Maià de Montcal
Aquest estiu han obert centres d'emergència en 30 municipis, amb la col·laboració dels ajuntaments. A Maià de Montcal, en canvi, el centre d'acollida en una masia ha generat polèmica.
L'alcalde de Maià, Joan Gainza, reclama que hi hagi una ràtio que reguli com es distribueixen aquests menors.
"Creiem que aquesta ràtio hi ha de ser, perquè ens pot passar que qualsevol altra empresa concessionària o bé l'administració ens pot portar 20 vailets més, o 30 vailets, o 50 o 100, i creiem que el poble no està preparat. Tenim unes infraestructures justetes, som un poble petit amb pocs recursos i creiem que no ho podem assumir, tot i que nosaltres som solidaris i sempre ho hem dit."
L'Ajuntament de Maià de Montcal aprovarà una moció en el ple d'aquest dimecres. Proposen que, en el seu cas, només se'ls assignin 5 menors -un 1% de la població-. També demanen que l'empresa que porta el centre presenti un projecte de gestió en el termini d'un mes i que es creï una comissió de seguiment.
El ministeri ofereix fons i repartiment solidari
Justament aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha anunciat que es destinaran 40 milions d'euros per ajudar les comunitats que acullin menors estrangers no acompanyats.
"El que estem fent és un treball tècnic amb les comunitats autònomes que hi estan bolcades, que volen donar una millor atenció, i, per tant, el govern d'Espanya els facilitarà fons i la coordinació perquè hi hagi un repartiment solidari. I les comunitats podran totes donar una atenció de qualitat."
La directora de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Georgina Oliva, veu la mesura com un pas endavant, però es mostra expectant per com es portarà a terme.
"S'ha anunciat aquest fons. Ara cal veure quin repartiment es farà. Hi ha dades en què es basarà aquest fons amb què no estem gaire d'acord. Això exigirà un treball tècnic a posteriori ràpidament perquè aquest reial decret es vol aprovar en qüestió de setmanes. Per tant, és un pas positiu però falta encara molta, molta feina per fer."
- ARXIVAT A:
- MenorsMigracions