L'arriscada però necessària feina dels confidents
- TEMA:
- Terrorisme
"Tu col·laboraràs amb el CNI. A canvi, aconseguiràs la nacionalitat i tindràs un sou."
Aquest és el pacte que en Mohamed va tancar amb l'Àngel, el presumpte nom d'un agent del Centre Nacional d'Intel·ligència. Set reunions entre l'octubre del 2014 i el setembre del 2015. Sempre en espais públics, habitualment cafeteries, que mai repetien.
En aquest cas, va ser en Mohamed qui va escriure un correu electrònic a la web del CNI oferint-se com a col·laborador. A partir d'aquests contactes, va crear perfils de Facebook amb diverses identitats falses (Otman el Gnaqui, Nordin Benayud y Mohamed Yassin) amb l'objectiu de contactar amb persones disposades a passar a l'acció i viatjar a l'Iraq i Síria per integrar-se a Estat Islàmic. L'agent li va donar instruccions de com s'havia de moure i treballar a través de les xarxes socials sense ser detectat; li va facilitar contactes concrets amb qui havia de comunicar-se i, fins i tot, li va revelar algunes informacions sensibles. Malgrat aquestes indicacions, la unitat d'Informació del Cos Nacional de Policia el va monitoritzar, i el 19 d'abril del 2016 el van detenir. Els correus que havia enviat al CNI i la captura de les converses que havia mantingut amb l'agent acreditaven la seva col·laboració i el salvaven de la presó, tot i que va estar-hi preventivament un any i mig.
La lectura de la sentència 33/2017 del Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional l'absol d'un delicte d'integració en organització terrorista, col·laboració i adoctrinament. En cap cas queda acreditat que hagués col·laborat amb el CNI, ja que aquest organisme no ho admet ni ho desmenteix. Per tant, la sentència apunta que hauria facilitat informació "a qui creia que era un agent d'intel·ligència", malgrat que mai se'l va localitzar.
Durant els últims tres anys, hem tingut l'oportunitat de conèixer confidents i infiltrats que treballen per als cossos de seguretat en matèria terrorista. La majoria han estat cobejats per la policia, a vegades per més d'un cos, que els ha promès resoldre una situació jurídica, pagar-los amb diners periòdicament o muntar un negoci que els serveixi de cobertura per a la col·laboració o bé per a la infiltració. Tots, però, ens han confessat la gran indefensió que senten perquè saben que no tenen cap document que ho acrediti si, finalment, acaben detinguts i el cos amb qui col·laboren no parla a favor seu.
Si bé és evident que els confidents dels cossos policials, i sobretot en matèria terrorista, veuen una oportunitat de negoci amb aquestes col·laboracions, això no pot fer que no se'ls garanteixi una protecció jurídica. Per tant, apostem perquè es revisi a fons aquesta figura. I és que coneixem altres casos recents en què confidents que informaven un cos policial han acabat detinguts per un altre cos que no sabia aquesta relació. En alguns casos, aquestes causes judicials han quedat arxivades i no han arribat a judici, però denoten les disfuncions entre els cossos policials. Unes disfuncions que, malauradament, remarquen la descoordinació, ja sigui per la multiplicitat de serveis secrets que treballen en el mateix territori o per les rivalitats creixents que hi ha entre ells.
Alguns dels confidents i/o infiltrats que hem conegut durant aquest temps, ens han assegurat que anaven davant del notari a testimoniar que treballaven amb un cos policial i a entregar la relació de proves que ho acreditava per si mai se'ls detenia per un error de coordinació. Una altra opció per a aquells que vulguin informar, però, és presentar-se a una comissaria de policia i fer una declaració com a denunciant encara que no sigui remunerada. Si creu que la seva vida corre perill, pot demanar que se li apliqui la protecció de pèrits i testimonis. No hi haurà remuneració econòmica però tindrà garantida la protecció.
Davant d'una amenaça tan líquida com el terrorisme, calen informadors i infiltrats que s'arrisquin a desmuntar des de dins cèl·lules amb voluntat de reclutar simpatitzants i d'atemptar. Un risc necessari per garantir la seguretat de tothom.
- ARXIVAT A:
- Judicial Terrorisme Policial