L'arsenal nuclear de Rússia i els Estats Units, gairebé sense mecanismes de control

Quin és l'arsenal nuclear que tenen ara mateix Rússia i els Estats Units? La guerra a Ucraïna posa a prova els mecanismes de dissuasió que venen de la guerra freda
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

Per no escalar, els Estats Units han cancel·lat unes proves amb míssils amb capacitat atòmica previstes per a aquesta setmana.

Quin és el potencial nuclear de cadascun? Rússia és qui en té més, amb 6.255 caps atòmics, dels quals prop de 1.500 ja estan desplegats. Els Estats Units són la segona potència amb més míssils: en total, 5.500, dels quals uns 1.400 estan desplegats.

Aquests dos països representen el 90% del total mundial. Un arsenal suficient per destruir diverses vegades la humanitat.


En quarta i cinquena posició hi ha França i el Regne Unit, amb 290 i 225 míssils, respectivament.

Són dades de l'Associació pel Control d'Armes.

Durant dècades, les dues potències van pactar mecanismes per controlar-se mútuament, però arriben a la crisi d'Ucraïna gairebé sense cap tractat en vigor i amb la desconfiança en màxims històrics.

George Bush va renunciar al tractat de míssils antibalístics el 2002. Vladímir Putin va fer el mateix amb el tractat d'armes convencionals a Europa el 2007.

Donald Trump va sentenciar el tractat que prohibia els míssils nuclears de mitjà abast i també de cel obert, que permetia sobrevolar, amb avís previ, el territori de l'enemic.

L'únic que aguanta és el New Start, el tractat que limita el nombre de caps nuclears i que Biden i Putin, fa un any, van allargar fins al 2026.

El problema, després de la invasió d'Ucraïna, és que la confiança entre Washington i Moscou està sota mínims. I, si un del dos mal interpreta un moviment de l'altre i no hi ha canals de comunicació actius, es pot entrar en una espiral potencialment catastròfica.

Els experts creuen que les possibilitats que un Putin frustrat premi el botó vermell són baixes, però no inexistents. En canvi, veuen més probable que a mitjà termini sigui impossible l'entesa estratègica i, llavors, el món assisteixi impotent a una carrera armamentística nuclear.

 

ARXIVAT A:
Rússia Estats Units Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut