L'Àrtic s'escalfa gairebé quatre vegades més ràpid que la resta del món
- TEMA:
- Crisi climàtica
Se sabia que l'Àrtic s'escalfava més de pressa que la resta del planeta, però no tant com ha mostrat un estudi de l'Institut Meteorològic de Finlàndia: gairebé quatre vegades més ràpid.
L'anàlisi, publicada per la revista Nature-Communications Earth & Environment, s'ha fet amb dades del període 1979-2021 i suggereix que la zona "és més sensible" a l'escalfament global, un fenomen que es coneix com a "amplificació de l'Àrtic". Aquests resultats fan curtes les estimacions anteriors, que calculaven que la velocitat de l'escalfament era el doble que la mitjana mundial.
L'equip científic liderat per Mika Rantanen utilitza dades de satèl·lit obtingudes a partir del 1979 perquè les observacions posteriors són més fiables i perquè l'escalfament fort va començar el 1970.
Fins a set vegades més
Segons aquest estudi, el pol nord s'ha escalfat una mitjana de 0,75 graus per dècada, però en alguns punts de l'oceà Àrtic arriba a augmentar 1,25 graus cada deu anys, set vegades més que a la resta del planeta. S'ha vist a la zona del mar de Barents, a prop dels arxipèlags de Svalbard (Noruega) i Nova Terra (Rússia).
L'avaluació també es veu afectada per la definició de l'Àrtic com a zona, ja que per delimitar-la "s'utilitza el cercle polar àrtic". Ara bé, segons Rantanen, això no canvia la conclusió principal: "Encara que la magnitud de l'amplificació de l'Àrtic depèn en certa manera de com es defineixi la regió i del període de temps utilitzat en el càlcul, es va comprovar que els models climàtics la subestimaven gairebé independentment de la definició", assegura.
Els autors suggereixen que la pèrdua creixent de gel marí explica que s'intensifiqui l'escalfament de la regió àrtica.
Segons l'anàlisi, la magnitud de l'amplificació de l'Àrtic es veu afectada tant pel canvi climàtic actual causat per l'activitat humana com per les variacions naturals del clima a llarg termini.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Crisi climàtica