L'assalt al Congrés va ser "un intent de cop de Trump", segons la investigació oficial

Primera sessió pública del comitè que investiga els fets del 6 de gener del 2021, on s'ha apuntat directament a l'expresident nord-americà com a instigador de l'atac

RedaccióActualitzat

L'assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, va ser "la culminació d'un cop d'estat" per part de Donald Trump per mantenir-se en el poder. És la contundent conclusió a què ha arribat la comissió del Congrés nord-americà que investiga els fets, després d'entrevistar i gravar un miler de testimonis i accedir a més de 125.000 documents. El seu president, el demòcrata Bennie Thompson, ha estat contundent en la seva intervenció just començar la sessió, on ha comparat "aquell dia obscur" de la democràcia nord-americana "amb els temps de l'esclavatge i el Ku Klux Klan".

En la primera audiència pública de la comissió investigadora, que ha estat retransmesa per les principals televisions generalistes del país en horari de màxima audiència, s'ha relatat amb detall com, lluny de reconèixer la derrota a les eleccions, l'expresident va maniobrar i pressionar perquè se'n subvertissin els resultats. No hi va fer res que la seva filla, la majoria d'assessors o el seu fiscal general li diguessin que estava equivocat.

"Li vaig deixar clar que no estava d'acord amb la idea que havien robat les eleccions i li vaig dir que eren ximpleries", ha declarat Bill Barr, exfiscal general dels Estats Units.

Un moment de les protestes que van acabar amb l'assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021 (Reuters/Shannon Stapleton)

La insistència de Trump en la idea del frau va fer que milions de persones se'l creguessin. Quan tres setmanes abans del 6 de gener va convocar els seguidors a manifestar-se a Washington, prometent-los que seria "un dia salvatge", dues milícies d'extrema dreta es van posar a planificar i coordinar l'assalt que acabarien portant a terme i pel qual jan estan processades per sedició.

El comitè encara no ha demostrat cap coordinació directa entre la Casa Blanca i els extremistes, però sí que les paraules instigadores del president van ser decisives, tal com ha deixat clar Liz Cheney, congressista republicana i vicepresidenta del comitè parlamentari que investiga l'assalt.

"Trump va convocar la turba, la va reunir i va encendre la metxa de l'atac."

Els tuits que va fer Trump han estat una de les proves per concloure la responsabilitat de l'expresident (Reuters/Jonathan Ernst)

El comitè també ha revelat que, quan l'atac ja estava en marxa, Trump no va fer res per frenar-lo durant hores. I que quan li van dir que la turba volia penjar el seu vicepresident, a qui ell havia vilipendiat per negar-li la suposada tupinada, Trump va comentar:

"Potser els nostres seguidors tenen la idea correcta. En Mike Pence s'ho mereix."


Liz Cheney, la republicana que ha plantat cara a Trump

La part més dura i contundent de l'acusació l'ha relatat, en horari de màxima audiència, Liz Cheney, una de les poquíssimes republicanes que ha plantat cara a Trump. Cheney és filla de qui va ser vicepresident amb Bush, Dick Cheney. La seva posició, però, li ha costat l'expulsió de facto del partit i aviat es quedarà sense escó.

La vicepresidenta del comitè d'investigació, Liz Cheney, en un moment de la seva intervenció (Reuters/Jonathan Ernst)

Abans d'acabar, Cheney ha dit als seus col·legues republicans que menystenen la comissió i l'assalt al Congrés: "Algun dia, Donald Trump ja no hi serà, però el vostre deshonor persistirà".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut