L'assassinat del líder de Hamas amb una bomba posada fa dos mesos atura les converses de pau
Aquest divendres s'ha celebrat el funeral d'Ismail Haniyeh a Doha, la capital qatariana, on el líder polític de Hamas vivia exiliat
Era previsible, però la diplomàcia s'estava esmerçant per evitar-ho. Finalment, les negociacions per assolir una treva a Gaza s'han aturat "per complet" després de l'assassinat del líder polític de Hamas, Ismail Haniyeh, atribuït a Israel.
L'Iran ha negat aquest dissabte que Haniyeh morís per l'esclat d'una bomba col·locada mesos abans, com s'havia fet públic. Segons la Guàrdia Revolucionària Islàmica, la investigació oberta indica que va ser un projectil de curt abast el que va matar el líder polític de Hamas.
El míssil estava carregat amb 7 kg d'explosius i el van llançar des de l'exterior de residència on s'allotgen els hostes del règim iranià a Teheran. El líder palestí havia anat a l'Iran per assistir a la presa de possessió del nou president del país, Masoud Pezeshkian.
Teheran repeteix que Israel "rebrà un dur càstig en moment i el lloc adequat" en resposta a l'assassinat de Haniyet i el seu guardaespatlles.
Segons fonts de seguretat egípcies, els mediadors s'han vist obligats a interrompre les converses per la frustració i la ira dels dirigents de Hamas per la mort del seu principal negociador.
Les converses de pau estaven patrocinades per Qatar i Egipte, i tots dos països reconeixen que l'assassinat de Haniyeh ha suposat un cop dur per a la negociació. També acusen el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de voler impedir qualsevol "intent de frenar la guerra i la signatura d'un alto el foc" a Gaza.
Funeral de Haniyeh a Qatar
Tot això, mentre s'ha celebrat el funeral d'Ismail Haniyeh a Qatar, Doha, lloc on residia a l'exili. Milers de persones s'han congregat a la mesquita Mohamed bin Abdelwahab en una pregària multitudinària que també ha comptat amb líders del món àrab i musulmà.
Coincidint amb l'enterrament del cap polític de Hamas, la milícia palestina i els seus aliats han fet una crida a convertir el divendres --dia sagrat per als musulmans-- en dia de lluita.
Les despulles de Haniyeh van arribar ahir procedents de Teheran, després de rebre un funeral oficial amb la plana major del règim dels aiatol·làs.
Conscient del forat de seguretat que ha suposat l'assassinat de Haniyeh per al país, l'Iran ha demanat una reunió urgent dels ministres d'Exteriors de l'Organització per la Cooperació Islàmica --formada per una cinquantena de països--.
D'aquesta manera, Teheran busca una condemna conjunta al que qualifica d'"acte covard i terrorista del règim sionista d'Israel". Mentrestant, continuen els esforços diplomàtics per contenir l'amenaça d'una guerra oberta al Pròxim Orient.
En una conversa telefònica aquest divendres, els ministres d'Exteriors d'Egipte i l'Aràbia Saudita s'han conjurat per aturar aquesta "perillosa escalada regional" i han demanat als Estats Units que assumeixin "la responsabilitat" de frenar-ho.
Els darrers dies, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha mantingut contactes amb líders del Pròxim Orient per continuar treballant per a la consecució d'una treva a Gaza.
"Ara mateix, el camí en què es troba la regió l'aboca a més conflictes, més violència, més sofriment i més inseguretat. És fonamental que trenquem aquest cicle, i això comença amb un alto el foc", va advertir dimecres.
Però les crides de venjança per l'assassinat de Haniyeh i el temor d'una crisi bèl·lica han fet que Washington hagi sortit en defensa del seu aliat regional, Israel, a qui ofereixen tota l'ajuda militar necessària.
Què va matar Haniyeh?
Les primeres informacions sobre l'assassinat del líder polític de Hamas apuntaven a un míssil disparat contra la residència d'oficials de la Guàrdia Revolucionària. Haniyeh s'hi allotjava durant la presa de possessió del nou president iranià, Massoud Pezeshkian.
Però, segons una investigació del New York Times, la responsable de la seva mort va ser una bomba col·locada fa dos mesos a l'habitació del complex militar. Citant cinc fonts de la seguretat iraniana, l'artefacte explosiu es va detonar a distància quan Ismail Haniyeh dormia.
L'Iran nega que Haniyeh morís per l'esclat d'una bomba latent com assegura el mitjà nord-americà. Segons la Guàrdia Revolucionària Islàmica, la investigació oberta indica que va ser un projectil de curt abast carregat amb 7 kg d'explosius el que va matar el líder polític de Hamas.
L'explosió va sacsejar l'edifici, va trencar algunes finestres i va provocar l'enfonsament parcial d'un mur exterior. Al costat, s'hi allotjava el líder de la Jihad Islàmica Palestina, Ziyad al-Nakhalah, que en va sortir il·lès. Tot plegat indica que l'assassinat va ser planificat amb temps i fins a l'últim detall.
Quatre hores després de l'explosió, la Guàrdia Revolucionària va anunciar la mort de Haniyeh. Segons les mateixes fonts del New York Times, durant un consell de seguretat d'urgència l'aiatol·là Ali Khamenei va ordenar atacar Israel com a represàlia.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha afirmat que el país es troba "en un nivell alt" de preparació per qualsevol escenari, "tant defensiu com ofensiu".
A mitjans d'abril, l'Iran va llançar un atac inèdit sobre Israel, com a resposta al bombardeig del seu consolat a Damasc, Síria, on van morir oficials de la Guàrdia Revolucionària.
La resposta israeliana va arribar cinc dies després, tot i que va ser mesurada --per les exigències de Washington--- i l'escalada bèl·lica es va poder contenir.
- ARXIVAT A:
- HamasPalestinaIsraelPròxim Orient