L'AIEA assegura que ha perdut el contacte amb el sistema de monitorització de Txernòbil

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, l'AIEA, assegura que ha perdut el contacte amb els sistemes de monitorització que supervisen l'activitat radioactiva a la planta nuclear de Txernòbil. La transmissió de dades ha quedat interrompuda des que l'antiga central va quedar en mans de l'exèrcit rus.

El sarcòfag que protegeix el reactor que va patir l'accident a la central nuclear de Txernòbil (Reuters)

Mikhaïlo Podoliak, assessor del president ucraïnès Volodímir Zelenski, assegura que ningú sap què està passant a la central i que "la situació és extremadament perillosa".

El director de l'AIEA, Rafael Mariano Grossi, recorda que hi ha 210 treballadors ucraïnesos que fan torns per mantenir l'activitat radioactiva de Txernòbil dins els límits que es consideren segurs.

"Estic profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txernòbil i els possibles riscos que suposen per a la seguretat nuclear. Faig una crida a les forces que tenen el control efectiu de les instal·lacions perquè facilitin de manera urgent la rotació segura del personal."

En un comunicat, Grossi ha fet una crida "a les forces que tenen el control efectiu del lloc" perquè facilitin urgentment "el relleu segur del personal", en referència a les forces russes que dominen el complex ucraïnès.

A mig matí, Energoatom, la companyia nacional operadora de l'electricitat de generació atòmica d'Ucraïna,ha informat que les forces russes han desconnectat la central de Txernòbil de la xarxa elèctrica. Això comporta el risc que no es pugui refredar el combustible nuclear gastat i la possibilitat real que s'alliberin substàncies radioactives a l'aire. En el seu comunicat, aquesta empresa, a més a més, subratlla que els combats impedeixen les tasques més bàsiques en el manteniment de la planta de Txernòbil i no poden garantir que es pugui recuperar el subministrament elèctric.

El ministre d'Afers Exteriors, Dmitró Kuleba, ha fet una crida a l'alto el foc a la zona per poder restablir el subministrament elèctric a la central nuclear de Txernòbil i informa que el sistema de seguretat disposa d'uns generadors amb gasoil que tenen una capacitat d'abastir la planta de corrent elèctric durant 48 hores. Després, "la propagació de radiació serà imminent".

A última hora del migdia, l'AIEA ha emès un comunicat assegurant que la interrupció del subministrament elèctric de Txernòbil no suposa un impacte crític en la seguretat de la planta nuclear.

Anar al contingut