Multimilionaris russos "en estat de xoc" per les sancions

Els multimilionaris russos Mikhaïl Fridman i Petr Aven consideren que les sancions imposades per la Unió Europea no tenen "cap fonament". Com ells, des que va començar el conflicte d'Ucraïna, les grans fortunes russes estan patint el bloqueig des d'Occident. En un comunicat conjunt, Fridman i Aven es mostren en "estat de xoc profund":

"Mikhaïl Fridman i Petr Aven estan en estat de xoc profund per les falses acusacions que ha fet la Unió Europea per justificar les seves sancions. Faran tot el possible per capgirar els problemes que se'n poden derivar per a molts empleats, clients i socis que tenen vincles amb els seus negocis durant els últims 25 anys."

Les sancions imposades per la UE estan provocant profund neguit entre les grans fortunes russes (Reuters)

A més, aquests dos magnats es desmarquen de les informacions que els situen com a persones que formen part dels cercles més propers a Vladímir Putin.

"Tot plegat són arguments falsos i maliciosos producte de fantasies històriques i teories de la conspiració somiades per persones interessades. Aquestes sancions basades en rumors no poden tenir cap impacte en Rússia perquè Petr i Mikhaïl no tenen cap relació financera ni política amb el president Putin o el Kremlin."

Mikhail Fridman té una part de la seva fortuna a la cadena de supermercats DIA, que va salvar fa tres anys de la fallida, no sense controvèrsia. DIA, per la seva banda, ja ha fet un comunicat deixant clar que l'accionista principal no és Fridman, sinó una societat seva i que, per tant, les sancions no haurien d'afectar la marxa de l'empresa.

"Ni el senyor Mikhaïl Fridman ni el senyor Petr Aven tenen el control de LIHS."

És un intent de salvar els negocis, com també ho està fent Roman Abramovich, un home de confiança de Putin. El seu iot, el Solaris, dorm fa uns dies en un moll d'uns tallers del Port de Barcelona a l'espera d'una reparació o que els vents li siguin més favorables al seu propietari. En el seu més conegut negoci a Europa, el club de futbol Chelsea, Abramovich ha optat també per la discreció i ha deixat set testaferros al capdavant.

Els grans inversors russos fa anys que tenen cases a la Costa Brava, tenen els iots als ports i inverteixen en pisos de luxe. Però també n'hi ha que han fet inversions més industrials, com el president de Lukoil, la gran petroliera russa que fa deu anys que té a mitges amb Meroil, una terminal al moll de l'energia del Port de Barcelona.

Anar al contingut