Putin posa en alerta les forces de dissuasió nuclear

El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat al seu comandament militar posar en alerta màxima les forces de dissuasió nuclear de Rússia. Són les encarregades de controlar l'arsenal nuclear --que no vol dir que hagin de fer servir, ara per ara-- i formen part de les forces de contenció que Putin ha posat en "règim especial de servei".

Ho ha dit en un missatge a la televisió russa i ho justificava així:

"No només els països occidentals prenen mesures hostils contra el nostre país en la dimensió econòmica --em refereixo a les sancions il·legals que tothom coneix molt bé--, sinó que també els responsables dels principals països de l'OTAN es permeten fer declaracions agressives sobre el nostre país."


Vladímir Putin aquest migdia en un discurs a la televisió russa (Reuters)

Les forces de dissuasió estratègica de Rússia inclouen les forces nuclears, inclosos els míssils intercontinentals, així com les no nuclears, la defensa antimíssils o la defensa antiaèria.

L'anunci del president rus ha coincidit amb la confirmació, per part del govern ucraïnès, que Rússia i Ucraïna negociaran "sense condicions prèvies" un possible alto al foc a la frontera amb Bielorússia.

Putin ja ha tingut resposta de la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, que ha acusat el president rus d'inventar-se amenaces:

"Aquest és un patró repetit que hem vist del president Putin durant aquest conflicte, que consisteix a fabricar amenaces que no existeixen per justificar la continuació d'una agressió

També des de l'OTAN, s'ha qualificat l'anunci d'"irresponsable". 

Anar al contingut